Matemaatika on kaunite kunstide sõber

Juhan Aru
, matemaatik ja luuletaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muusikal ja matemaatikal on palju ühist. Mõlemal on oma esteetika, mõlemaga tegelemine vajab keskendumist, on loominguline ja lihtsalt lõbus. Erinevusi on muidugi ka. Näppaksin siin ühe Prantsuse matemaatiku Wendelin Werneri mõttekäigu: «Muusikas üritame tihti ennast kuidagi väljendada, matemaatikas on aga eesmärk pigem arusaamine, mingite meist sõltumatute tõdede kirjeldamine.» 

Kuidas tulemusega rahule jäime? Ma ei oska sellistele küsimustele hästi vastata. Tegime neid lugusid ju ennekõike sellepärast, et meil kuidagi klappis see koos loomine. Kogu protsess oli väga ilus ja tore kogemus. Et kokku tuli album ja toimuvad mõned kontserdid, see üllatab mind endiselt natuke. Me tegime neid lugusid hea tundega. Aga kas seda tunnet õnnestub ka edasi anda? 

Minu tutvusringkonnas luuletavaid matemaatikuid just palju pole. Üks tuttav küll meenub: tema viskab vahel aleksandriine. Aga päris mitu sõpra matemaatikut on teatud eluetapil pidanud otsustama, kas hakkavad muusikuks või matemaatikuks. Mõni neist veedab iga päev paar tunnikest oma lemmikinstrumendiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles