Kas nad üldse teavad, et on jõulud?

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Band Aidi singlit «Do They Know It’s Christmas?» müüdi miljoneid.
Band Aidi singlit «Do They Know It’s Christmas?» müüdi miljoneid. Foto: Phonogram

Band Aidi «Do They Know It’s Christmas?» on 1984. aasta 29. novembril müüki jõudnud, kõigest 48 tunniga salvestatud heategevussingel, mille tulu läks Etioopia näljahädalistele.

Ajaloo edukaim

Iiri rokkari Bob Geldofi ja ühe uue laine tähelepanuväärsema pundi Ultravox laulja Midge Ure’i kiiresti valmis kirjutatud lugu lendas hoobilt viieks nädalaks edetabelite tippu ning seda müüdi rohkem kui teisi Briti singlimüügi edetabelipalu kokku.

Esimese nädalaga läks kaubaks miljon eksemplari ning kokku müüdi seda uskumatu kogus: üle kolme ja poole miljoni eksemplari.

Pole ka midagi imestada, sest tegemist oli liigutava, sotsiaalselt tundliku, suurepäraselt produtseeritud ning haarava palaga, mida esitas tõeline supergrupp. Trummidel oli Phil Collins, kitarre mängisid teised esiliiga nimed.

Kõige suuremad staarid

Vokaalosi esitasid bändide Duran Duran, Spandau Ballet, Culture Club, U2 ja Heaven 17 liikmed ning George Michael, Sting, Paul Weller, Francis Rossi, Jody Watley ja teised Suurbritannia tolle aja suuremad staarid.

Seda müüdi kiiremini kui ühtki teist singlit Suur­britannia ajaloos ning Etioopiasse saadeti hädaabirahana ligikaudu kaheksa miljonit naela.

Ning see oli ühe hoopis suurema ettevõtmise algus. Järgmisel suvel korraldas Geldof korraga kahel mandril Live Aidi kontserdi. Kuueteistkümnetunnist heategevusüritust jälgis kogu maailmas poolteist miljardit inimest ning Aafrika jaoks koguti juba ligikaudu sada miljonit naela.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles