Võlad laste ees ootavad tasumist

Andres Anvelt
, riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Priit Simson / Postimees

KÜLMAD ARVUD ütlevad, et Eestis on üle 8000 mehe ja ka naise, kes ei maksa oma lastele elatisraha. Vanemakohustuse hüljanute koguvõlg laste ees ulatub 14,5 miljoni euroni.

Nende arvude taga on lihast ja luust inimesed ning konkreetsed lood. On väike poiss, kelle tagasihoidlikumaidki unistusi ja soove ei suuda ema rahanappuse tõttu täita. On oma vanemate lahkuminekust niigi traumeeritud teismeline tüdruk, kes pidi ära tulema klaveritundidest. On tööst kurnatud üksik­ema, kelle enda elu koosneb peaasjalikult loobumistest.

Vaesuses või vaesusriskis elavate laste suur arv on pikalt olnud meie ühiskonna üks valukohti. Kurvastava panuse sellesse on andnud need tuhanded lapsevanemad, kes on oma lastele võlgu suuri summasid. Tõsi, viimastel aastatel jõudsalt kerkinud lastetoetused on üksikvanemate perede olukorda leevendanud. Ainult riigi toest aga ei piisa. Oma laste eest hoolitsemine on ennekõike vanemate kohus ja ka otseselt seadusest tulenev kohustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles