Sakala jälgi leiti Aafrika mandrilt

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõna «Sakala» leidsid reisisellid mitme maja seinalt.
Sõna «Sakala» leidsid reisisellid mitme maja seinalt. Foto: Erakogu

Viljandimaalt pärit Nevala Juronen avastas hiljuti suve Aafrika mandril Marokos. Suur oli tema üllatus, kui ta leidis Essaouira linnas ühe maja seinalt kirja «Sakala». Kuuldavasti on Sakala Aafrikas levinud perekonnanimi, küllap on keegi just sel põhjusel selle seinale maalinud.

Rikka ajaloo ning idamaise sarmiga Essaouira asub Atlandi ookeani lõunarannikul ning on väidetavalt üks ilusamaid Maroko linnu.

Elavate turuväljakuteni viivad kitsad tänavad ning silma rõõmustavad ookeaniäärsed valged majad siniste aknaluukidega ja vana kindlus. Soliidsed kajakad, kaamelid rannaliival, grillitud kala lõhn, kõikjalt kostev muusika ja imeilusad päikeseloojangud tekitavad romantilise, vaba ja rahuliku õhkkonna.

Maroko Kuningriigi aukonsulaadi leheküljel on kirjas, et Essaouira on ka riigi kunstipealinn, sest kusagil mujal ei leidu nii palju kunstigaleriisid ja -salonge.
Linn on omal käel reisivate turistide lemmik. Paljud eurooplased ja ameeriklased hindavad kõrgelt sealset atmosfääri ja soetavad endale seal kinnisvara. Marokolastele on Essaouira pelgupaik suvekuumuse eest.

Essaouira on tuntud 1998. aastast korraldatava rahvusvahelise gnawa-muusika festivali poolest. Gnawa-muusikata, mille järelkaja leidub reggae’s ja džässis, ei ole võimalik ette kujutada tänapäeva Maroko kultuuri.

Gnawa-muusika pärineb XVII sajandi troopilisest Aafrikast Marokosse toodud orjade kultusest, mis sarnaneb Haiti voodoo või Brasiilia makumbaga.

Põhimõtteliselt on tegemist aafriklaste, araablaste ja berberite traditsioonide ning islami levikuni eksisteerinud vaimude austamise rituaalide kooslusega, kuigi gnawa vennaskonda kuuluvad tänapäeval moslemid.

Muusikaga seovad Essaouirat ka 1960. aastad, kui linna avastasid lääne maailma hipid. Nendega koos käis seal Jimmy Hendrix, kes viis aastat sai oma uuteks lauludeks inspiratsiooni kõrvalasuvast Diamat’ külast ning kes unistas osta hipidele välja terve linnaosa.

Hipide asula eksisteeris 1970. aastate keskpaigani. Kohalikud võimud ajasid selle laiali pärast seda, kui kohalikud elanikud, keda hipide vabameelsus oli häirima hakanud, sealseid elanikke tapsid. Jimmy Hendrixi majutuspaik Essaouiras on aga seniajani kõikjalt maailmast kokku tulevate hipide kultuspaik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles