Maarahvas kurdab: auk on augus kinni

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku rahva oletuse kohaselt peituvad Suure-Jaani–Võlli–Vastemõisa tee hädad selles, et tee omanik ehk riik pole juba ammu lasknud sinna uut kruusakihti vedada.
Kohaliku rahva oletuse kohaselt peituvad Suure-Jaani–Võlli–Vastemõisa tee hädad selles, et tee omanik ehk riik pole juba ammu lasknud sinna uut kruusakihti vedada. Foto: Elje Lindla

Riigile kuuluval Suure-Jaani–Võlli–Vastemõisa teel on osa lõike viimaste päevade heitlike ilmade mõjul muutunud erakordselt auklikuks ning see on pannud kohaliku rahva riigi poole rusikat viibutama.

Nagu ütles Võlli külas elav Elje Lindla, kelle perele on kõnealune tee vallakeskusesse jõudmiseks eluliselt tähtis, muutub mitu sealset lõiku aeg-ajalt peaaegu läbimatuks. Eriti halvaks nimetas ta olukorda Väljaotsa bussipeatuse kandis.

«Kolmapäeval pidasin auto päris kinni ja mõtlesin tükk aega, kustpoolt oleks valutum läbi minna. Paraku jõudsin järeldusele, et kogu tee on ühtviisi hull. Mööda põldu olnuks vist parem liikuda,» kõneles Lindla.

Lapsest saadik selles külas elanud, teab ta, et mainitud koht on ümbruskonna elanikele meelehärmi valmistanud juba palju aastaid ning sellest on sageli räägitud nii vallavalitsusele kui maanteeametile.

Lindla sõnul on kohalik rahvas isekeskis aru pidades leidnud häda põhjuse peituvat selles, et teele pole juba pikka aega uut kruusakihti veetud. «Seal pole enam vee äravoolamiseks vajalikke kaldeid. Kohati on perved kõrgemadki kui tee ise. Seega vesi ei kao ja soodustab aukude teket.»

Viljandimaal riigiteid hooldava aktsiaseltsi Vooremaa Teed hooldejuht Andrus Veerla kinnitas, et on kõnealuse koha hädadest teadlik, ning lubas, et lähiajal saadetakse sinna höövel ja püütakse olukorda pisut paremaks muuta. Samas arvas ta, et märkimisväärset kasu sellest praegu pole, sest tee on külmunud.

Veerla nõustus, et paljude kruusateede põhihäda on liiga õhukeseks kulunud kattekiht. «Kui suvel uus kruus panna, oleks järgmisel talvel asi kindlasti parem,» sedastas ta.

Suure-Jaani vallavalitsuse majandus- ja ehitusosakonna nõunik Are Aua ütles, et temal pole praegu põhjust riigile või teed hooldavale aktsiaseltsile Vooremaa Teed etteheiteid teha, sest tänavuse talve muutlike ilmade tõttu on augud paratamatus. «Valla teed on täpselt samasugused ja ma saan iga päev sellepärast sõimata. Sellise asjaga polegi praegu midagi ette võtta, tuleb lihtsalt kannatada,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles