Ministeerium lubab päästjatele kogu vahetuse tasustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate meeleavaldus.
Päästjate meeleavaldus. Foto: Liis Treimann

Siseministeerium tegi täna päästetöötajate esindajatega peetud kohtumisel ettepaneku tasustada päästjate kogu 24-tunnist vahetust, kuid lisaraha maksmise asemel pakkuda töötajatele ületundide eest vabu päevi.

«Nähtavasti seoses neljapäevase piketiga on ministeerium ja päästeamet oma seisukohti hakanud leebemaks muutma - enam ei olda nii jäigal positsioonil, et vahetame kollektiivlepingus ainult aastaarvu ära ja kirjutame alla,» rääkis kõnelustel osalenud ROTALi esimees Kalle Liivamägi Postimees.ee’le.

Päästjad jäid kindlaks oma nõudmisele, et kogu 24-tunnine vahetus läheks tööaja arvestusse. Praegu makstakse neile vaid 22 tunni eest ja 2 tundi arvestatakse kui puhkeaega.
«Päästjad on nõus sellega, et tekivad ületunnid ja kui ka järgmisel aastal pole nende eest raha maksta, antaks selle asemel vabad päevad,» sõnas Liivamägi.

See tähendab tema sõnul, et mõnedel päeval on tööl vähem päästjaid ehk teenuse kvaliteet võib halveneda.

Teisalt väheneb sellise käiguga päästjate tunnitasu, sest põhipalk ja alampalk jäävad saamaks, seega hakkavad nad 24-tunnise vahetuse eest saama sama tasu, mida praegu makstava 22 tunni eest. «Me küll soovisime, et ka ületunnid saaksid tasustatud, nagu seaduses ette nähtud, aga ikkagi oli see vabade päevade pakkumine kõige realistlikum ettepanek.»

Liivamägi sõnul tegi minister Marko Pomerants ka ettepaneku, et seadusest tulenevalt on võimalik iga 6 tunni järel võtta 30-minutilist vaheaega. «See tähendanuks, et päästekomando paneks ukse kinni ja väljakutsele ei reageeri. Me loodame, et see ettepanek oli rohkem naljaga pooleks tehtud,» märkis ROTALi juht.

Täna kirjutasid päästjate esindajad ja siseministeerium alla vahekokkulepetele miinimumpalkade ja puhkuste osas. «Palgad kirjutati ümber eurodesse, nii et alles jäi kaks kohta pärast koma. Öeldi, et eelarve niivõrd pingeline, et täiseurodeks ümardamiseks raha ei jätku,» lausus Liivamägi. Selleks oleks Politsei- ja Piirivalveametis vaja läinud aastas vaja täiendavalt üle 1 miljoni krooni ja päästeametis 270 00 krooni.

Siseministeeriumi teatel lepiti kokku politseinike ja päästjate minimaalsed kuupalgamäärad aastaks 2011. Selleks on 40-tunnise töönädala puhul minimaalne kuupalga määr politseiametnikul 529,19 eurot, esimese grupi komando päästjal 440,99 eurot, teise grupi komando päästjal 529,19 eurot ja kolmanda grupi komando päästjal 587,99 eurot. Ametipalgale lisanduvad öötöö ja riigipühal tehtava töö tasud.

«Vahekokkuleppega astume sammu leppe sõlmimise poole. Mul on hea meel, et oleme jõudnud läbirääkimisega järgmisesse faasi ning saavutanud ühise arusaama palkade osas,» sõnas siseminister Marko Pomerants.

Puhkust saavad päästetöötajad järgmisel aastal 35 kalendripäeva. Avaliku teenistuse seaduse järgi võivad nad tulenevalt staažist saada lisapuhkust kuni 10 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles