Kiirem majanduskasv eeldab dogmadest loobumist

Jüri Ratas
, riigikogu aseesimees, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Laura Oks / Postimees

EESTI MAJANDUSKASV on viimastel aastatel raugenud ja prognoosid lähiaastateks on üha pessimistlikumad. Investeeringute mahud on drastiliselt vähenenud ning liiga väike tootlikkus ei võimalda meie ettevõtetel edukalt eksporditurgudel konkureerida. Parimal juhul paariprotsendiline majanduskasv ei vii Eesti riiki lähemale Põhjamaadele ja jõukale Lääne-Euroopale. Lähiaastate majanduskasvu prognoosides jääme alla Lätile, Leedule ja Poolale, aga ka niigi suure edumaaga Rootsile.

Peaministri erakond tuli küll riigikogu valimistel välja kõlava lubadusega teha Eestist uus Põhjamaa, kuid ambitsioonika sihi saavutamiseks pole reaalset tegevuskava. Pigem on valitsus jätkanud senist kokkujooksnud maksu- ja majanduspoliitikat, leppides vaikimisi naabritest aeglasema arenguga.

On päevselge, et uhked loosungid ei murra Eesti majandusseisakut. Riigil tuleb märksa aktiivsemalt tegutseda ning loobuda mitmest arengut pidurdavast dogmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles