Kiri: Jabur seadus

, motokrossivõistluste korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liiklusseaduse muudatuse ettepanekute järgi peab tehnikaspordi tarbeks ehitatud krossimootorratta, bagiauto ja ATV juhil olema mootorsõiduki juhtimise luba ka siis, kui ta liikleb eramaal.

Ma saan veel kuidagimoodi aru, et mõni seadusekirjutaja unistab keelust, mis ei lubaks alaealistel traktoriga künda, kuid eeltoodu ületab juba igasuguse mõistliku piiri.

Näib, et keegi soovib lõpetada Eestis tehnikaspordiga tegelemise. Niisuguse tembuga võib hakkama saada ainult ametnik, kes ei tea sellest valdkonnast mitte midagi. Jääb üle üksnes imestada, et Eesti-suguses tehnikaspordiriigis õnnestus leida seaduseloojate hulka selline inimene.

Kuidas on võimalik eirata tõika, et nimetatud alaga tuleb hakata tegelema väga noorelt: niipea kui on õpitud käima? Just selles eas on alustanud kõik nii Eestis kui maailmas kuulsaks saanud tehnikasportlased.

Mismoodi saab seadusesse kirjutada mootorsõiduki juhiloa omamise nõude tehnikaspordis, kus ei liigelda üldkasutatavatel teedel ja tänavatel? Lühidalt tähendaks niisuguse seaduse vastuvõtmine seda, et Eestist ei tule enam kunagi Leokeid, Krestinoveid ega Velte. Maailm tunneb ainult erandlikke juhtumeid, et edukad tehnikasportlased on selle alaga tegelema hakanud pärast 16-aastaseks saamist.

Isegi nõukaajal oli seaduseandjatel nii palju mõistust peas, et nad andsid eraldi peatükis ka alaealistele võimaluse tehnikaspordiga tegelda. Nüüd, 2010. aastal, on keegi otsustanud kirjutada seaduseelnõu, mille järgi eramaadel juhiloata mootorratta ja muu maastikusõiduki juhtimine on kuritegu.

See omakorda tähendab, et kõik väljaspool liiklemisala korraldatavad tehnikaspordiüritused on ebaseaduslikud. Seaduselooja võiks teada, et vähemalt motokrossis pole enamikul sportlastel juhiluba: neilt nõutakse ainult õnnetusjuhtumivastast kindlustust ja litsentsi, mis näitab, et nad on selgeks õppinud võistlustrassil vajaminevad reeglid. Viimastel pole liikluseeskirjaga mingit pistmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles