Romantikalaat tuleb taas maalitud hiigelküünaldega

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäädvustati ka lauluisa Gustav 
Ernesaks.
Jäädvustati ka lauluisa Gustav Ernesaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeva õhtul peetakse Võhmas kolmandat jõululaata, mille tõmbenumbrid on Eesti Valguse vabrikus valminud hiigelküünlad.
 

Küünlanäituse teema on «Ajaloo doomino — kuulsad inimesed Eesti ajaloost». Hiigelküünlad kaaluvad üheksa kilogrammi ning igaühe valamiseks on kulunud ööpäev. Need pannakse laupäeval üles osaühingu Eesti Valgus tehase õuele ning valgustatakse prožektoritega. Küünlavabrikant Peter Wüthrich ütles, et järgmisel päeval saavad huvilised näitust uudistama minna vabriku ruumidesse.

Ühtekokku maalis kunstnik Natalja Remmer parafiinile 23 Eesti ajaloo suurkuju. Näha saab persoone, kes on kantud Eesti rahatähtedele, aga ka näiteks tõstmise suurkuju Alfred Neulandi ning kirjanikke Oskar Lutsu, August Kitzbergi ja Eno Rauda. Samuti võib imetleda dirigent Gustav Ernesaksa, Viljandimaalt pärit riigimeest ja väejuhti Johan Laidoneri ning muistset vabadusvõitluse juhti Lembitut. Tähtsal kohal on riigipead Konstantin Päts, Lennart Meri, Arnold Rüütel ning Toomas Hendrik Ilves.

«Viimasena valmis küünal, millel kujutasime Emilie Rosalie Beermanni,» rääkis Peter Wüthrich. «Ühe versiooni järgi on ta isik, kes õmbles kokku esimese Eesti lipu. Teise versiooni järgi on ta üks mitmest tegijast.»

Et sellest naisest kusagilt portreed ei leitud, kasutati kavalust ning joonistati ta tagantpoolt. «Ta vaatab aknast välja ning tema ette jääb töölaud,» kirjeldas küünlameister.

Rahva seas on Wüthrich kuulnud arutlust, kas inimkujusid ikka passib küünaldele panna. Vabrikant usub, et see on siiski igati väärikas ettevõtmine. «Küünal iseenesest on midagi pidulikku. See toob valgust ja on seotud suurte sündmustega. Kindlasti pole eesmärk neid küünlaid põletada.»

Jõululaat algab laupäeval kell 16 ja seda peetakse näituse kõrval nii õues kui kultuurimajas. Korraldajad lubavad tulijaid üllatada uudse valguslahendusega küünlatehase, kohviku ja kultuurikeskuse vahelisel alal. Selleks kasutatakse tuhandeid küünlaid.

Laadal müüakse kooke, ehteid, sokke, kindaid ja käsitööesemeid. Toimetamist jätkub töötubades ja saab kaasa elada kultuuriprogrammile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles