Päevaintervjuu: Jürgen Ligi: mul on poliitikas sõnaõigus

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Priit Simson

Rahandusminister Jürgen Ligi, kes kandideerib Viljandimaal Reformierakonna nimekirjas esinumbrina, on kindel, et Toompeal tuleb ajada terve riigi asja.

Jürgen Ligi, olete kolm korda riigikogu valimistel kandideerinud pealinnas. Miks otsustasite sedapuhku Viljandi- ja Järvamaa kasuks?

Ühes ja samas valimispiirkonnas kandideerimine ei arenda. Minu ettevalmistus ja tegevusvaldkond on sellised, milles pädevuse mõttes pole piirkondlikul ja riiklikul vahet. Olgu siis geograafia, majandusgeograafia või rahandus — need ei tegele ühe valla või linna asjadega, vaid üldiste regulatsioonidega. Need eeldavad riiklikku mõtlemist, mis ongi riigikogu ülesanne.

Iga erakond jagab oma meeskonna ja kui mulle tehti ettepanek Viljandimaal kandideerida,  polnud mul selle vastu midagi. Usun, et ma valijaid ei peta. Olen alati välja näidanud, mida  arvan: rääkinud seda, mida olen mõelnud, ja teinud seda, mida olen lubanud.

Samuti on mul poliitikas sõnaõigus, mida paraku ei saa öelda kaugeltki kõigi poliitikute kohta. Minister kuulub positsioonilt ikkagi suuremate otsustajate hulka ning asjaolu, et olen kahel korral selles ametis olnud, ei tule Viljandimaale sugugi kahjuks.

Teid võib arvata erakonna raskekahurväe hulka. Harilikult kandideerivad sinna kuuluvad inimesed Tallinnas, Harjumaal või Tartus. Kõlab küüniliselt, aga kas siin kandideerimine pole raiskamine?

Üks poliitik kahe maakonna kõrval on tühisus, nii et kindlasti pole see raiskamine.

Kui palju oli see tingitud asjaolust, et sotsid on siin esinumbrina üles seadnud erakonna esimehe ning Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas kandideerib põllumajandusminister?

Populaarsuses ma nende inimestega ei konkureeri, kuid kindlasti on mul eelis tegususe koha pealt. Inimestel on valida, kas nad hindavad säravat sõnaseadet või tegusid.

Kui Sotsiaaldemokraatlik Erakond Sven Mikseri kandidatuurist oktoobri lõpul teada andis, pärisin ka Reformierakonna peakontorist nimekirjade kohta ja sain vastuse, et need selguvad alles jaanuaris. Millest nüüdne kiirus?

Tõenäoliselt oli tegu sooviga mitte lekitada ennatlikku infot juhusliku kanali kaudu enne, kui erakond annab asjast ametlikult teada. Tolleks ajaks oli mulle ettepanek Viljandimaal kandideerida juba tehtud ja ma olin sellega ka arvestanud.

Muidugi olid mul omad kõhklused, kuidas maakond mind vastu võtab, aga ma pole raskusi kunagi kartnud. Inimesed ei pea alati oma häält naabrile andma, neil võib ju laiem valik ka olla. Liiatigi Toompeal tegutsedes tegutsetakse sisuliselt kogu Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles