Jämejalal sünnib Viljandi haigla õendus-hoolduskodu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vett ja vilet näinud vana hoone tõmmatakse seest puhtaks, et uuele teed sillutada.
Vett ja vilet näinud vana hoone tõmmatakse seest puhtaks, et uuele teed sillutada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi haigla kümmekond aastat tühjalt seisnud hoone Jämejalal läbib põhjaliku uuendus­kuuri ja ühes juurdeehitisega avab seal järgmise aasta lõpul uksed õendus-hoolduskodu.

Haigla on plaaninud töö kahes etapis. Praegu on käsil amortiseerunud hoone rekonstrueerimine ning seejärel algab juurdeehitise rajamine. Teiseks etapiks on riigihange veel välja kuulutamata, käib projekteerimine.

Esimese etapi riigihanke võitnud osaühingu Silindia juhataja Toomas Perve ütles, et novembris alanud töö lõpeb tuleva aasta aprillis.

«Tegeleme lammutamisega ja üsna pea alustame siseehitustöid,» lausus ta. «Küsite, kui keeruline see objekt on? Iga vana asja ümbertegemine on keeruline, aga mitte ületamatu ülesanne.»

Perve lisas, et Silindia püüab osaleda ka õendus-hoolduskodu järgmise etapi riigihankel.

90 voodikohta

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi rääkis, et kõnealuse projekti eesmärk on laiendada ning arendada hooldusravi- ja hooldusteenust, parandades nende kvaliteeti ja kättesaadavust.

Jämejala kinnistul seisva kahekorruselise hoone rekonstrueerimine ja juurdeehitise rajamine loob 90 voodikohta senise 70 asemel.

«Oleme seadnud eesmärgiks koondada Jämejala looduskaunisse keskkonda kõik pikaajalised teenused, sealhulgas hooldusravi, erihoolekande, rehabilitatsiooni- ja hoolekandeteenused,» selgitas Lumi. «Tahan siinkohal märkida, et Viljandi haigla ei võta kõnealuse töö tarvis laenu, vaid tasub omaosaluse haigla eelarvest ehk aastatega kogunenud tulemist.»

Lumi kinnitas, et haigla igapäevaelu ei muuda Jämejala ehitustööd enne kui suvel, mil tehakse algust kolimisega. Täies mahus on õendus-hoolduskodu kavas avada järgmise aasta detsembris.

Tulevikukava

Ülle Lumi märkis, et esialgu on veel lahtine, mis saab peahoones vabanevatest ruumidest.

Tema sõnul jätkub ühtlasi mõttetöö uue peahoone asukoha ja selle ehitamise rahastamise võimaluste leidmiseks.

«Ehkki tervishoiu kohustused on õigusaktide järgi riigi kanda, on haigla juhatus, perearstide ja omavalitsuste esindajad valmis istuma ühise nõupidamislaua äärde, et leida uuele haiglale parim võimalik asukoht,» lisas haigla juht.

MAKSUMUS

Viljandi haigla õendus-hoolduskodu läheb maksma 38,75 miljonit krooni.

• Sellest 21,87 miljonit krooni tuleb Euroopa regionaalarengu fondist.
• Ülejäänu lisab haigla oma eelarvest.
Allikas: Viljandi haigla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles