Noor karu kolis vana põdra kõrvale

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumi direktor Jaak Pihlak ja taksitermist Aare Jaama kandsid karutopise uude koju.
Muuseumi direktor Jaak Pihlak ja taksitermist Aare Jaama kandsid karutopise uude koju. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile keskpäeval jõudis Viljandi muuseumi kauaoodatud pruunkaru topis, mis sai ekspositsioonis auväärse koha.


Veidi vähem kui aasta eest Kärstna kandis lastud isakarust tegi topise Valgamaa taksidermist Aare Jaama.


Eksponaati oli muuseumisse oodatud juba juunikuust, kuid saabumine venis, sest sobivat alust, millele karu kinnitada, oli arvatust keerulisem valmistada.

Karu leidis koha Viljandi muuseumi mitteametliku maskoti põdratopise kõrval, mis on külastajaid tervitanud juba ligi pool sajandit.

Mesikäpp leidis oma otsa mullu sügisel, kui ta metsseajahil kütile lausa peale jooksis ja too enesekaitseks tulistas. Umbes kaheaastane loom lasti maha 2,7 meetri kauguselt. Asjatundjate hinnangul võis selline olukord tekkida seetõttu, et esimest aastat emata metsaelu elanud mesikäpp polnud ohtudega kohanenud ja sattus lihtsalt paanikasse.

Taksidermist Aare Jaama, kellele see oli juba kuues karu kaavikuks teha, ütles, et topiste valmistamises on süsteem «Raud ja õled» ammu minevik.

«Tänapäeval tehakse topise sisse polüuretaanvahust mannekeen, millele on juba kuju antud,» rääkis Jaama. «Mannekeeni on aega ette valmistada sel ajal, kui nahka pargitakse.»


Jaama sõnul on maailmas mitu firmat, kes mannekeene pakuvad, aga nende toodang alati ei sobi ning seega tuleb meistril kuju tihti ise teha. Väiksemad loomad külmutatakse ning valatakse seejärel kipsi.

Taksidermisti hinnangul on muuseum seda uhkem, mida rohkem loomatopiseid tema katuse all leidub. Enamik Viljandi muuseumi loodustoa topiseid on valmistatud 1950.-1960. aastatel püssi ette jäänud loomadest ja lindudest, seega on värske eksponaadi lisandumine oodatud sündmus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles