Basiilik tahab saada hubaseks aiakohvikuks

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basiiliku omanik ja peakokk Andres Jakovlev on leidnud õige koha, kus pakkuda külalistele head toitu.
Basiiliku omanik ja peakokk Andres Jakovlev on leidnud õige koha, kus pakkuda külalistele head toitu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Detsembri algul hakkab Viljandis Peetrimõisa linnaosas lõunat pakkuma söögikoht Basiilik. Kui tuleb suvi, on sel plaanis külalised kutsuda aeda.

Felixi külalistemaja katuse all koha leidnud Basiiliku avamisaeg langeb küll südatalvele, kuid omaniku ja peakoka Andres Jakovlevi sõnul on tegijate eesmärk luua Viljandisse siiski hubane ja soliidne aiakohvik.

«Siin on ilus aed, kus saaks lisaks toitude pakkumisele korraldada mitmesuguseid üritusi,» lausus ta.

Valgete linadega kaetud lauad kavatseb omanik paigutada nii terrassile kui aeda ning nende ümber peaks mahtuma umbes 30 külalist. «Soovime, et see oleks ilus, soliidne ja mugav koht, kus saaks veeta hubase õhtupooliku,» rääkis ta.

Maja asub küll vähe käidavas kohas, kuid Andres Jakovlevi sõnul oli selline valik sihilik. «Ma püüan teha nii, et siia ei satuta, vaid tullakse spetsiaalselt toidu ja miljöö pärast,» seletas ta. «Kui ma siin esimest korda käisin, tundsin, et see on õige koht!»

Röstitud liharoad

Esialgu hakkab Basiilik pakkuma lõunaid. Õhtusööke valmistatakse vaid tellimise peale ning siis saab iga soovija kokku panna isikliku toiduvaliku.

«Ma ei ole koostanud kindlat menüüd, kust klient peaks sobiliku välja valima, sest see on üsna keeruline. Me saame kliendiga läbi rääkida, millised on tema soovid, ja meelepärased road kokku leppida,» selgitas Andres Jakovlev.

Lõunasöök jääb 50 krooni kanti, kuid õhtusöögi hinnaklass sõltub suuresti toorainest. «Kindlasti ei tule sellest kallis koht!» toonitas Jakovlev.

Basiiliku trump on barbeque-road. Õuele paigaldatakse spetsiaalne ahi, kus saab liha küpsetada ka talvel. Peakoka ütlemist mööda haipraadi sealt oodata ei tasu, kuid näiteks ulukiroad võivad mõnikord kõne alla tulla küll.

Jakovlevil on kokkulepe kohaliku talunikuga, kellelt ta saab osta kõikvõimalikku rohelist toidukraami.

«Mõtlen igal hommikul, mida pakkuda. Menüü muutub iga päev vastavalt sellele, mida parajasti pakkuda on, nii on endal ja ka klientidel huvitav,» rääkis peakokk.

Magustoitudest hakatakse valmistama kooke ning naturaalset, mitte pulbrist tehtud brüleekreemi.

Felixi maja on saanud küll uued omanikud, kuid jääb paarikümne voodiga majutuskohana tegutsema.

«Otsime majja perenaist, kes tegeleks klientidega ja oleks nii-öelda meie visiit­kaart,» ütles Andres Jakovlev.

Lihtne ja ilus

See, et Tallinnas on Basiiliku-nimeline pitsa- ja pastarestoran, on siinse peakoka sõnul juhus. «Basiilik on mõnus roheline lihtne maitsetaim ja see iseloomustab mingil määral meidki: toidud, mida pakume, on lihtsad ja ilusad, kuid see ei tähenda, et nende peamine komponent on basiilik,» selgitas Jakovlev. «Tegime Facebookis üleskutse, et äkki keegi pakub muu nimevariandi, kuid lõpuks jäime ikka selle juurde.»

KOKK

Viljandist pärit Andres Jakovlev on toiduvalmistamisega kokku puutunud 12 aastat, viimased seitse peakokana.

• Kokaametit pole Jakovlev ametlikult õppinud. Suur huvi viis ta aastate eest kokku tuntud koka Suure Sämmiga ning ta töötas grillmeistrina Oskar LT ja Sämmi ühisprojektis.
• Jakovlev on olnud Saaremaal restorani Arensburg ning Pärnus restorani Embecke ning Läänemaal Metsiku Piisoni Salooni peakokk.
• Andres Cateringi nime all on ta pakkunud toitlustamist üle Eesti.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles