Ainult kohustused

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Vilpsaar
Vello Vilpsaar Foto: Marko Saarm / Sakala

MEENUTAN, KUI KÕRGELT hindab Ameerika rahvas oma iseseisvusdeklaratsiooni. Selle kas või osaline muutmine ei kutsuks esile mitte tormi, vaid lausa orkaani. Iseseisvusdeklaratsioon tähendas USA täielikku vabanemist võõrast ülemvõimust.

Ka Eestil on iseseisvusdeklaratsioon, kuid kahjuks järgnesid selle sünnile kohe uus okupatsioon ning raske ja ohvririkas Vabadussõda. Seega võib Eesti iseseisvuse alusdokumendiks pidada Tartu rahulepingut, mis garanteeris nii Eesti iseseisvuse kui tema piiride ja omariikluse rahvusvahelise tunnustamise.

Riigikogus on arutamisel Eesti-Vene piirileping, kus ühel poolel on ainult õigused ja teisel üksnes kohustused. Eesti poolel on kohustus loobuda viiendikust oma territooriumist ja Vene poolel õigus see annekteerida, andmata selle eest vastu isegi seda Saatse kolmnurga paarikümmend hektarit, mis tagaks kohalikele elanikele juurdepääsu oma isade maale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles