Helmen Kütt: lapse perest lahutamine oli, on ja jääb äärmuslikuks abinõuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Elmo Riig / Sakala

1. jaanuaril jõustub uus lastekaitseseadus, mille sätted aitavad senisest tõhusamalt seista laste õiguste ja heaolu eest.

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Helmen Kütt avaldas lootust, et uus seadus rakendub sujuvalt ja hädas lapsed saavad kiiresti abi.

«Loodan, et kõik asjaosalised annavad oma parima – kasvamas on lastekaitsetöötajate ja sotsiaaltöötajate vastutus. Samuti suureneb riigi ja omavalitsuste roll. Neil tuleb pakkuda peredele rohkem nii tuge kui nõustamist,» rääkis Kütt. «Lisaks paneb seadus meist igaühele kohustuse jagada infot, kui on teada, et mõni laps vajab kaitset või on ohus.»

Viljandimaalt riigikogusse valitud Helmen Küti väitel ei vasta mitte kuidagi tõele ikka veel levivad kuuldused, nagu lubaks uus seadus ametnikel lapse lihtsamalt pere juurest ära võtta. «Lapse perest lahutamine oli, on ja jääb äärmuslikuks abinõuks. See on kohtu loaga võimalik vaid juhul, kui ohus on lapse elu ja tervis. Lapse perekonnast eraldamise põhjuseks ei saa olla vaesus ega pere kasinad võimalused. Siin peavad nii riik kui omavalitsused vanemaid ja ka vanavanemaid rohkem toetama,» kõneles Kütt ning kinnitas, et meie sotsiaal- ja lastekaitsetöötajaid teevad oma tööd suure südame ja empaatiavõimega.

«Eesti lastekaitset jääb aga punase niidina läbima printsiip, et perekond on lapse kasvamiseks kõige parem koht ja esmane vastutus lapse hea käekäigu eest on tema vanemate kanda,» kinnitas Kütt.

Uuel aastal jätkab oma tegevust tasuta lasteabitelefon 116111. Helistaja võib soovi korral jääda anonüümseks, samuti saab ta nõu pidada, kas oht lapsele võib olla reaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles