Järelmaksu tasumise kord muutub

, Viljandi maavalitsuse pressiesindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavalitsusest saadeti eelmisel nädalal teele 2130 saldoteatist. Pildil olevates kastides on umbes 700 ümbrikut.
Maavalitsusest saadeti eelmisel nädalal teele 2130 saldoteatist. Pildil olevates kastides on umbes 700 ümbrikut. Foto: Peep Talimaa

Sel nädalal sai 2130 Viljandimaal järelmaksuga maad erastanud elanikku ja ettevõtet tavapärase saldoteatise, kuid erinevalt varasemast tuleb nüüd raha maksta rahandusministeeriumi kontole.

Järgmisel aastal toob eurole üleminek maa erastamise järelmaksete tasumises kaasa veel teisigi põhimõttelisi muudatusi ning tööle hakkab uus maa erastamise järelmaksete infosüsteem.

Saldoteade toob ka selgituse

Viljandi maavalitsuse riigivara talituse juhataja Lembo Neeroti teatel saadeti novembri teisel nädalal tavaposti ja meiliga Viljandimaal välja 2130 saldoteadet, kus lepingupartneritele tutvustatakse uut maksmise korda. Teatele on lisatud lepingujärgsete hüpoteegimaksete summad nii kroonides kui eurodes ning tuletatakse meelde maksetähtaegu.

Neeroti sõnul tuleb 2011. aastast maa erastamise järelmaksed — nii põhiosa, intress kui viivised — tasuda rahandusministeeriumi kontole. Varem tasuti järelmaks maavalitsuse kontole.

Muutuvad nii makse saaja kui pangakonto number ning seetõttu peaksid muudatusele tähelepanu pöörama kindlasti ka need, kes maksavad maa järelmaksu püsi- või otsekorraldust kasutades.

Hüpoteegisummade tasumiseks riik arveid ei väljasta, maksegraafikut tuleb täita sõlmitud lepingust lähtudes.

Lisaks palus Lembo Neerot maavalitsuse riigivara talituse poole pöörduda kõigil neil maa erastamise eest järelmaksu tasujatel, kes pole novembri lõpuks kõnealust saldoteatist kätte saanud.

Arvetega võib olla segadusi

«Pahatihti juhtub nii, et vahepeal on meie lepingupartneri posti- või meiliaadress muutunud, aga meile pole sellest teada antud,» tõi ta näite. «Väljasaadetud võlateatis ei pruugi siis jõuda õigel ajal kohale ning võlg aina kasvab.»

Samuti palus Neerot juba ette vabandust, kui mõni teatis on saadetud elavate hulgast lahkunud inimesele. «Võib juhtuda, et teave lepingupartneri surma kohta pole meieni jõudnud,» selgitas ta.

TOIMINGUD
Maatoimingutega seotud järelmaksu tasumine.
• Maksja — eraisik või eraõiguslik juriidiline isik.
• Konto valdaja — rahandusministeerium.
• Pangakonto — 10220034796011 (SEB) või 221023778606 (Swedbank).
• Viitenumber — 14-kohaline viitenumber algusega 10262... edastatakse koos saldoteatisega.
• Selgitus — kinnistu number, mille eest makseid tasutakse.
Allikas: maavalitsus 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles