Eakad kolivad tühjalt seisnud noortekeskusesse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäride liidu esindaja Jaak Värnik (keskel) ütles, et pakutavad ruumid tunduvad lausa ideaalsed. Esmaspäeval käisid ruume vaatamas sotsiaalameti juht Livia Kask (vasakul), pensionäride liidu liige Anne Järv (paremal) ning male- ja kabeseltsi liige Lembit Sarapuu.
Pensionäride liidu esindaja Jaak Värnik (keskel) ütles, et pakutavad ruumid tunduvad lausa ideaalsed. Esmaspäeval käisid ruume vaatamas sotsiaalameti juht Livia Kask (vasakul), pensionäride liidu liige Anne Järv (paremal) ning male- ja kabeseltsi liige Lembit Sarapuu. Foto: Elmo Riig

«Miks meid küll varem siia ei lastud?» küsisid Viljandi päevakeskuse eakad linnavalitsuse esindajatelt Sakala keskuse ruumidega tutvudes. Uuest aastast nad sinna pääsevad.

Linnajuhid on kindlalt otsustanud, et paarkümmend aastat Pikal tänaval Ingeri majas tegutsenud päevakeskus kolitakse kahest harjumuspärasest hoonest välja ning ligi 3500 euro suurust rendiraha enam ei maksta. 

Kolimisotsusega kaasnes vajadus leida enam kui sajale eakale aktiivsele inimesele uued ringiruumid. Lisaks oli vaja läbi mõelda, kus saaksid päevakeskuse kliendid saunas käia; kus pesta abivajajate pesu ning kuidas korraldada vähemalt sajale inimesele igapäevase lõunasöögi valmistamine.

Ruumid sobivad ideaalselt

Sel nädalal kutsusid abilinnapea Janika Kivistik ja sotsiaalameti juht Livia Kask päevakeskuse huviringide juhendajad või eestvedajad Sakala keskusesse, et näidata neile uusi ruume, kuhu võiksid ringid kolida.

«Siin on ju ideaalne,» tunnistas päevakeskuses kangastelgedel kudumise ringi juhendav Heljo Roslender. 

«Kaksipidi mõtlemist siin ei ole,» lausus pensionäride liidu esindaja Jaak Värnik, kes leidis, et Sakala keskuse ruumid on igal juhul paremad ja mugavamad kui senised Ingeri maja omad. «Aga miks neid enne meie eest salajas hoiti?» küsis ta linnavalitsuse esindajatelt.

«Ärme sellele praegu mõtleme,» vastas Janika Kivistik. Ta selgitas, et linnavalitsuse varasemaid otsuseid ta üsna hiljuti ametisse asununa põhjendada ei oska. 

Ruumid, mille päevakeskuse kliendid endale päriseks saavad, asuvad Sakala keskuse teisel korrusel ja on kaks aastat vaid juhuslikku kasutust leidnud. Maja suure remondi ajal rajati sinna koht noortele, kuid nood seda omaks ei võtnud ning 2013. aasta sügisel koliti noortekeskus Hariduse tänaval asuvasse lennukitehasesse.

Päevakeskuse tantsuringi juhendaja Virve Vuntus sõnas, et tema oli uurinud võimalust saada samasse majja harjutussaal juba aastaid tagasi, kuid siis küsiti selle eest suurt renti. Nüüd tunnistas ta, et pakutav saal, kus on peegelsein ja tantsuks sobiv põrand, näib lausa ideaalne. «Mulle tundus see kummaline, et linn on ehitanud korralikud tantsusaalid, aga meid sinna ei lubata,» nentis Vuntus.

Päevakeskusega liitunud eakad saavad praegu igal nädalal osaleda tantsuringis ja laulukooris, teha joogat või võimelda, telgedel kudumise ja keraamikaringis käsitööd teha ning male- ja kaberingis vaimu teritada.

Kõigile neile leitakse suures majas sobivad ruumid. Telgedel kudumise ringi juht Heljo Roslender rõõmustas, et nüüd pääsevad nad välja Ingeri maja keldrist ning saavad oma tegevuse harrastamiseks rohkem aega planeerida. Kui Ingeri maja oli neile avatud kella kolmeni pärastlõunal, siis Janika Kivistiku kinnitusel saab Sakala keskuses kududa kella kaheksa või üheksani õhtul.

Saun, köök ja pesumaja

Viljandis on sadakond kehva tervisega eakat, kes tänu hooldajatele saavad ikkagi oma kodus elada ega pea kolima hooldekodusse. Praegu valmistatakse toitu, mis neile iga päev koju viiakse, Ingeri maja köögis. Lisaks saavad Ingeri majas nelja euro eest supi, prae ja magustoidu osta need, kes sinna ise kohale lähevad, ning vajaduse korral toimib see koht ka linna supiköögina.

Livia Kase kinnitusel otsitakse praegu koostööd mõne ettevõtjaga, kes toidu valmistamise enda kanda võtaks. Sellist odavat toidukohta, nagu on Ingeri majas, linn enam edasi pidada ei kavatse. «Loodame, et mõni ettevõtja hakkab eakatele soodsaid pakkumisi tegema,» lausus Kask ja viitas eeskätt Sakala keskuses asuvale kohvikule, sest selles majas käivad eakad edaspidi kõige rohkem koos.

Pesupesemist päevakeskus enam korraldama ei hakka ning seegi jääb linnas tegutsevate ettevõtjate pärusmaaks. Livia Kase sõnul ei tohiks see tähendada hinnatõusu, sest ettevõtjate ja päevakeskuse hinnakiri on olnud võrreldav.

Seni on agaralt kasutatud Ingeri maja sauna, ent edaspidi saavad inimesed käia kas Kaalu tänaval linnasaunas või Viiratsis asuva hooldekodu saunas. 

«Need, kes on ratastoolis, saavad pesta Viiratsis,» selgitas Kivistik. «Nemad on pidanud ka seni liikumiseks autot või linna invabussi kasutama ja seega ei ole suurt vahet, kas sõita Pikale tänavale või Viiratsisse.» 

Kes aga liiguvad omal jalal, saavad edaspidi käia Kaalu tänava saunas.

Kõik muudatused on kavandatud uueks aastaks, sest 1. jaanuarist tahab linnavalitsus Ingeri maja omanikega rendilepingu lõpetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles