Linna hoiak on enam kui absurdne

, Paalalinna kooli hoolekogu liige; Viljandi linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan-Mart Salumäe
Juhan-Mart Salumäe Foto: Erakogu

ILMSELT EI LEIDU kedagi, kes poleks palgapäeval šokeeritud avastusest, et töötasu on tunduvalt väiksem kui varem. Eriti ärritavalt mõjuks teadmine, et ise ei ole ta kuidagi valesti toiminud, vaid keegi kolmas on jätnud oma töö tegemata. Just sellise absurdse olukorraga seisavad praegu silmitsi Viljandi Paalalinna kooli õpetajad.

Viimase paari nädala jooksul on Sakalas kajastatud Paalalinna kooli õpetajate töötasude ümber lahvatanud kriisi, mille juured ulatuvad juba mõne aasta tagusesse perioodi. Probleemi põhituum seisneb selles, et kooli juhtkond eesotsas direktor Aavo Paloga otsustas ühepoolselt muuta töölepinguid nii, et seni täiskoormusega töötanud õpetajatest said osakoormusega tegutsevad pedagoogid, mistõttu kahanes ka nende sissetulek. Kõige äärmuslikumal juhul langes õpetaja kuupalk üle kahesaja euro ehk paarkümmend protsenti, mitmel juhul aga üle saja euro.

PROBLEEMI TAGA on näha ühelt poolt kahte konkreetset otsust, teisalt tahtmatust reaalset lahendust leida. Tekkinud majandusliku kitsikuse põhjus seisneb esiteks selles, et juba 2014. aastal otsustas Aavo Palo hakata tõstma õpetajate palgamäära riiklikule miinimumile vastavaks, samas kui riiklikke toetusfonde polnud heaks kiidetud. See tähendab, et koolijuht otsustas tõsta palku, ilma et oleks teadnud, kui suure summa riik selle tarvis annab. Nii selguski alles pärast palkade tõstmist, et riiklikult ei tulnud Paalalinna kooli palgafondi nõnda suurt summat, kui koolijuht oli õpetajatele välja lubanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles