Kalendreid ilmestavad tipp-piltnike fotod

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalendreid tehakse väga erisugustes mõõtudes ja mitmesugustel teemadel.
Kalendreid tehakse väga erisugustes mõõtudes ja mitmesugustel teemadel. Foto: Aivar Aotäht

Ehkki uue aastani on veel poolteist kuud aega, saavad huvilised juba praegu endale 2011. aasta kalendri valmis muretseda.


Pealiskaudsel vaatlusel on kalendrite valik kauplustes samasugune, nagu ta aastaid on olnud — kirev ja rikkalik, domineerimas looduse- ja loomapildid. Lähemalt uurides võib aga täheldada mitut huvitavat ja rõõmustavat tendentsi.

Meistrite pildid

Näiteks on üha rohkem müügile tulnud kvaliteetseid looduskalendreid, mis vormistuselt jätavad esinduslikuma mulje kui tavalised A4-formaadis kalendrid ning eksponeerivad Eesti parimate looduspiltnike töid. Kusjuures hinnad pole selle kvaliteedi kohta sugugi üle mõistuse kõrged.

Tunnustatud looduspiltniku Remo Savisaare A4-formaadis kammköites linnukalendri saab kätte 39 krooni eest, Ingmar Muusikuse looma- ja linnukalender maksab kümmekond krooni rohkem.

Mitmekesist ülevaadet tipp­fotograafide töödest pakub kirjastaja Kalenderland. Müügil on metslooma-, lille- ja Läänemere-teemalised kalendrid, mille fotod on teinud on Toomas Tuul, Sven Začek, Remo Savisaar, Arne Ader ja Heinrich Lukk. Hinnad on sõltuvalt edasimüüjast 59—69 krooni.

Panoraamid ja õhufotod

Sama tootja välja antud ruudukujuline Toomas Tuule «Looduse värvid» maksab 99—115 krooni. Toomas Tuul paistab olevat üldse üks aktiivsemaid kalendripiltnikke — samalt autorilt on müügil ka suurepärane looduspanoraamide kalender, hinnaks 150—173 krooni.

Kellele neist väheks jääb, võib kiigata vanameister Fred Jüssi looduskalendri poole. Sõltuvalt kauplusest maksab umbes 60 x 60 sentimeetri suurune seinakalender 149—173 krooni.

Teistest erinev, kuid taas suurepärane on Andres Tarto fotodega kalender «Aero 2011». Nagu nimestki arvata võib, illustreerivad seal kuid aerofotod. Kammköites ruudukujuline trükis maksab 99 krooni.

Vahva kodumaise loomakalendri, kus sees küll eksootilised isendid, saab kõigest 25 krooni eest — just niipalju maksab Tallinna loomaaia A4-formaadis kalender.

Kassid ja hobused on ikka alles

Kuhugi ei ole kadunud ustava ostjaskonnaga odavad (35—45 krooni) A4-formaadis kalendrid hobuste, kasside, koerte ja teiste lemmikloomadega.

Kõigi nende kohta on saadaval 2-3 varianti, kuid paraku on sealsed pildid enamasti hangitud kusagilt välismaistest fotopankadest, sest autorite nime ei leia kusagilt. Samas hinnakategoorias on pretensioonitud ja suurte kunstiliste ambitsioonideta looduskalendrid, mis keskenduvad vee- ja rannamaastikele, lilledele ja loodusele üldiselt.

Küll on kesisemaks muutunud samasse hinnaklassi kuuluvate linna- ja hoonekalendrite valik. Silma jäi vaid paar Tallinna tutvustavat varianti, aga kalendreid stiilis «Eestimaa linnad/lossid/mõisad/kirikud» ette ei sattunud.

Köök, etno ja lapsed

Rõõmustav on seegi, et endiselt on müügil kalendreid väga erineva maitse ja huvialadega inimestele.

Kõige suurem hulk on muidugi mitmesuguseid köögi- ja kokanduskalendreid, aga ka jahi- ja kalameestele on mõeldud mitu trükist.

Etnohuvilistel on samuti võimalik valida mitme kalendri vahel: A3-formaadis «Hõimukalender» (99 krooni) keskendub soome-ugri hõimudele, kuna «Kihnu lastõ kalender» (77 krooni, A3) tutvustab selle saare rõivamoodi ja kombeid. 95 krooni maksev «Mänguasjad jutustavad» annab aga ülevaate mänguasjade ajaloost.

Lastele on veel mitu põnevat kalendrit, nii kodumaiste kui piiritaguste lemmikutega. Edgar Valteri joonistustega kalendri eest tuleb välja käia 152—174 krooni ning Urmas Nemvaltsi «Väikeste meeste kalender-värvivihik», kus illustratsioonideks on mitmesugused masinad, maksab 59 krooni.

Kauni suurte mõõtmetega Ilon Wiklandi joonistustega kalendri eest küsitakse 153 krooni. Loomulikult on olemas ka kõigi tüdrukute lemmiku Hello Kitty kalender, millele sekundeerib Disney stuudio filmi «Autod» teemaline trükis.

Paletti firma on andnud välja peotäie pisikesi kammköites teemakalendreid, nagu «Aastaring Eesti luules» ja «Mu meel, mu keel». Nende hind jääb vahemikku 120—136 krooni.

Alati võib ju ise teha

Kunstisõber saab endale soetada olenevalt edasimüüjast 355—409 krooni maksva suuremõõtmelise Epp-Maria Kokamäe töödega kalendri või 173-kroonise Navitrolla piltidega A3-formaadis kalendri. Isamaalist inimest kõnetab Teise maailmasõja aja agitatsiooniplakatitega «Ei iialgi Eestit bolševikele!», mille hind on 99—115 krooni.

Muidugi ei puudu ka sel aastal müügilt «Beibekalender», mille saab kätte kõigest 39 krooniga.

Kindlasti jäi mõni kalender nimetamata, samuti pole kõik üllitised veel müügile jõudnud.

Kes aga midagi sobivat ei leia või eelistab väga isikupärast lahendust, saab internetis omaenda piltidest kujundada täiesti ainulaadse kalendri. Kahtlemata sobib see lähedastele kingituseks kõige paremini, mis sellest et hind tuleb kallim kui masstoodangul.

VALIK
Suurima valiku kalendreid leidis «Sakala» Rahva Raamatu kauplusest.
• Neid müüvad ka kauplused Büroopluss, Athena ja Brigitta Äri ning  kaubanduskeskused.
• Kõige odavamad, ilma piltideta kalendrid maksavad 7-8 krooni.
• A5-formaadis kalendrid maksavad enamasti 19—29 krooni.
• A4-formaadis väljaantute hinnad jäävad üldjuhul vahemikku 29—45 krooni.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles