Jõulupuu tuleb viljandlasi rõõmustama Karksi vallast

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unditare talu peremees Aleksander Pikas ja koer Polka tutvustasid eile kuuske lehelugejate heaks.
Unditare talu peremees Aleksander Pikas ja koer Polka tutvustasid eile kuuske lehelugejate heaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi tänavune jõulupuu kasvab Karksi vallas Sudiste külas, kust see jõuab tavapärasele kohale Vabaduse platsil ülejärgmise nädala algul.

Unditare talu peremees Aleksander Pikas ütles, et kuusk kippus aiamaad varjutama ja nõnda otsustas ta puust loobuda.

«Pealegi on tugevad tuuled selle juba pisut viltu kallutanud,» lausus ta. «Kui puu maha võetakse, saan maalapi korda teha.»

Paarkümmend aastat Unditarel elanud Pikas hindas, et kuusk peaks olema kolmekümneaastane. «Kui ma siia tulin, oli ta veel üsna õbluke, ehk nii kolm meetrit kõrge,» meenutas ta.

Praegu küünib puu hinnanguliselt üle 15 meetri, kuid platsile paigutamine võib sellelt paar meetrit pikkust maha võtta.

Linn kiidab ilu

Viljandi linnamajandusameti peaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et kuusk on väga kena ja koheva võraga, sest valgustingimused on olnud ideaalsed.

Ta märkis, et sel aastal oli linnale soovitatud jõulukuuskede valik parem kui mullu. Pakuti kuut jõulupuud, neist üks oli hõbekuusk ja üks nulg.

Väljavalitu kasvab väikese tee lähedal ja sellele pääseb paremini ligi kui eelmise aasta puule. Mullu valiti algul välja Kolga-Jaani vallas Vaibla külas kasvav kuusk, mille juurde pidanuksid rasked veokid sõitma mitusada meetrit üle heina- ja põllumaa ning lõpuks üle mätliku pinnase kõrgepingeliini alt läbi.

Paraku vajus esimesena teele läinud 24-tonnine kraana juba mõnekümne meetri pärast esiotsaga maasse. Nii pääses kuusepuu eluga ja tänavu omanik seda enam välja ei pakkunud. Tookord toodi kuusk Viljandisse Inga Nõmmiku vanemate talu õuelt.

Tänavu vaadati igaks juhuks kohe välja ka tagavarakuusk. See kasvab Pärsti vallas.

Kui kõik läheb ladusalt, jääb Pärsti valla jõulupuukandidaat ootama järgmist aastat. Nõmmik lisas, et tänavu on plaanis jõulukuusk linna tuua 22. novembril.

Viljandi linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ütles, et kuuse ostmine, toomine, ehtimine ja hiljem äraviimine lähevad linnale maksma ligikaudu 30 000 krooni.

Tavapärane teine puu

Aasta tagasi käis abilinnapea Rein Triisa välja mõtte, et ühe jõulukuuse võiks püstitada ka uuenenud turuparklasse, kuhu on seetarvis rajatud eraldi kaev ning elektriühendus. Tema arvates võiks nood kulud katta turul tegutsevate ettevõtete rahakotist.

Sellest ideest mullu asja ei saanud ega saa ka tänavu. «Sel aastal me ei tegele teiste kohtadega, kuusk tuleb Vabaduse platsile,» sõnas Triisa. Ta siiski ei välistanud, et turuplats võib oma jõulupuu saada edaspidi.

Küll on tavapäraselt plaanis Viljandisse oma jõulupuu tuua aktsiaseltsil Viljandi Centrum.

Ettevõtte direktor Rain Põld ütles, et kuusk on välja vaadatud, see kasvab Pärsti vallas.

Kui kõik sujub plaanipäraselt, tuuakse too kuusk bussijaama parklasse päev pärast linna ametliku jõulupuu saabumist. Põld lisas, et kuuse kuludeks on arvestatud umbes 25 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles