Jahimehe laika jäi ninapidi lõksu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-jaani jahimehe koer jäi ninapidi jahipüünisesse. Foto on illustreeriv.
Kolga-jaani jahimehe koer jäi ninapidi jahipüünisesse. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärast seda, kui Sakalas oli kolmapäeval ilmunud lugu sellest, kuidas kass kaotas metsas taldriklõksu vahel tagakäpa, andis Kolga-Jaani jahimees Vello Läänesaar teada, et tema laika oli jäänud ninapidi hooletult paigutatud kastlõksu raudade vahele.

«Jahil jooksis koer minu juurest korra eemale ja kukkus kisama,» rääkis jahimees. Ta ruttas vaatama, mis loomal viga on, ja leidis koera ninapidi raudadest. 

«Kastlõks oli 18 korda 18 sentimeetrise suuga ja 49 sentimeetrit pikk. Rauad asusid suust 27 sentimeetri kaugusel ja koer jäi ninapidi nende vahele,» täpsustas ta ja lisas, et lõks oli pandud maapinnale, ehkki see on keelatud. Seda, et lõkse ei tohi paigutada maapinnale, vaid näiteks kännu sisse, puu otsa või mahalangunud puule, on Sakalale kinnitanud ka Viljandimaa jahimeeste liidu juhatuse esimees Priit Vahtramäe. Maha pannes ohustavadki püünised just näiteks jahikoeri, kes sööta haistes sinna sisse võiksid jääda, nagu juhtus Kolga-Jaanis laikaga. 

«Kutsusin teise mehe appi, sest ise ei jõudnud üksinda rauavedrusid maha vajutada, et koera välja saada,» rääkis Läänesaar. Kahekesi koos said mehed koera kätte. Loomal oli nina pärast mitu päeva paistes. 

Läänesaar teadis rääkida, et nende kandis on jahimees, kes teeb oma lõksud korralikult. «Ta paneb sinna sisse puuklotsi, et auk oleks selline, kuhu ainult nugis mahub,» ütles ta. «Aga tuleb välja, et on ka selliseid ahneid jahimehi, kes ei raatsi korraliku kastlõksu jaoks laudu raisata ja teevad hooletuid jahilõkse.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles