Võrtsjärve kimbutavad madal vesi ja võimust võttev roostik

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeva hommikul oli Võrtsjärv mattunud nii tihedasse uttu, et Jõesuu silla lähedal polnud isegi aimata, kui kaugele on vesi kaldast taandunud. Hinnanguliselt oli veest vaba liivaranda mitmesaja meetri pikkuselt.
Neljapäeva hommikul oli Võrtsjärv mattunud nii tihedasse uttu, et Jõesuu silla lähedal polnud isegi aimata, kui kaugele on vesi kaldast taandunud. Hinnanguliselt oli veest vaba liivaranda mitmesaja meetri pikkuselt. Foto: Marko Saarm / Sakala

Võrtsjärve veetase on alanenud väga madalale ja see lubab vohaval roostikul edasi levida, kalade elu sõltub aga talve karmusest.

Eesti maaülikooli limnoloogiakeskuse juhataja hüdrobioloog Ain Järvalt ütles, et Võrtsjärve madal- ja kõrgveeperioodid vahelduvad umbes 30-aastaste tsüklitena ning praegu peaks valitsema hoopiski külluslikuma veetaseme aeg.

Selles, et tänavu sügisel on lood vastupidised, pole tema sõnul siiski ka midagi erakordset ning varem või hiljem annab järv põhjust rääkida väga kõrgest veetasemest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles