Viljandimaal otsiti hooldekodust lahkunud Kalmerit

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud ja politsei hooldekodu juures.
Vabatahtlikud ja politsei hooldekodu juures. Foto: Erakogu
  • Karksi külas jäi kadunuks hooldekodust lahkunud 48-aastane Kalmer
  • Kalmer on kadunud olnud ka varem
  • Otsida aitasid vabatahtlikud, politsei ja hooldekodu töötajad
  • Ligi kaheksa tundi väldanud otsimise järel leiti mees tervena puidutöökojast

Täna öösel kogunesid Viljandimaal Karksi külas politsei, operatiivse otsingugrupi OPEROG vabatahtlikud ja hooldekodu töötajad, et üheskoos otsida 48-aastast Kalmerit, kes lahkus eile õhtul hooldekodust ja polnud sinna naasnud. Hommikul kella 10 paiku leiti mees hooldekodu lähedal asuvast Karksi Puidukojast.

Otsimiskuulutus tanklas. Foto:
Otsimiskuulutus tanklas. Foto: Foto: Erakogu

Kalmer lahkus Karksi külas asuvast hooldekodust teisipäeva õhtul kella 19 paiku. Kella 21.30 ajal märgati teda Karksi küla tankla juures, kus talle juhatati kätte suund hooldekodu poole, kuid sinna ei olnud ta südaööks jõudnud.

Öösel kell 2.15 käivitas politsei Kalmeri leidmiseks otsinguoperatsiooni ning teavitas sellest enne ka operatiivse otsingugrupi OPEROG vabatahtlikuid, kes organiseerisid appiminekut Facebooki grupis. Öisele teatele reageeris kümmekond vabatahtlikku, kes ei pidanud paljuks uneaja arvelt appi tõtata.

Esialgu koguneti jooksvalt Karksis asuva hooldekodu juures, kella 3 paiku määrati uueks kogunemiskohaks Euro Oili Lossimäe tankla. Otsingutega liituti veel hiljemgi. Näiteks hakkas osa vabatahtlikke nii Pärnust kui ka Tallinnast Viljandi poole sõitma alles kella 3-4 paiku. Öine otsinguplaan nägi ette otsimist asula sees ja perimeetril oleval rohumaal.

Otsingugrupi vedaja Aare Rüütel ütles kella 5.30 paiku, et kohal on kümmekond vabatahtlikku, politsei ja mitu hooldekodu töötajat. «Seni otsime, kuni üles leiame. Ta ei saanud õhku haihtuda,» vastas Rüütel küsimusele, kui kaua otsingud kestavad.

Hommikul kella 9 paiku polnud vabatahtlike jõud raugenud. Laiendati  otsinguala külast välja ning liituda tahtis järjest rohkem vabatahtlikke.

Nähti sihitult kõndimas

Kella 10 paiku leiti Kalmer üles. Ta oli ööseks sooja läinud Karksi Puidukotta, mis asub hooldekodu lähedal. Aare Rüütel ütles, et Kalmer oli külma saanud, kuid muidu terve. Öösel küll käidi seal hoone läheduses, kuid mees ei andnud endast märku.

Maastikuotsinguid juhtinud Viljandi välijuht Jüri Eek selgitas, et kadunud mehe võimalikust asukohast laekus info täna hommikul puutöökoja valvurilt. ­«Meest nähti sihitult kõndimas ühe puutöökoja hoovis, mis asub paarisaja meetri kaugusel hooldekodust. Puukoja valvurile tundus asi kahtlane ning arvati eos, et tegu võib olla mõne hooldekodust uitama läinud patsiendiga,» kirjeldas Eek.

Kontrollimisel selgus, et tegu ongi hooldekodust lahkunud mehega ning ta toimetati tagasi hooldekodusse. Välijuht selgitas, et kui mehe kadumisest eile õhtul politseile info laekus, oli tema võimalik liikumissuund teadmata. «Sellistel puhkudel on politsei esmahuviks saada lisainfot, kas keegi on meest piirkonnas liikumas näinud, kas ta on kellegi juurde abi saamiseks pöördunud. Iga selline killuke võimaldab saada aimu abivajava inimese teekonnast,» kirjeldas Eek.

Tunnustus vabatahtlikele

«Samas tuleb kontrollida kohad, kus inimene tavapäraselt oma aega veedab ning kohad, kus ta näiteks hätta sattuda võis. See hõlmab endas sõprade-tuttavate kodude kontrollimise, lemmikpaigad looduses, ohtusattumise korral kõrgemad kraaviperved, võsarägastikud, veesilmad. Nende kohtade kontrollimiseks on sageli tarvis suuri inimjõude, mistõttu kaasasime öösel otsingutele ka vabatahtlikud,» kirjeldas välijuht avaldades tunnustust kümmekonnale vabatahtlikule, kes öisest uneajast politseile appi tulid.

Kuna Kalmeri otsingud polnud hommikuks tulemust andnud, palus politsei avalikkuse kaasabi tema leidmisel. Politseil oli alust arvata, et mehe elu võib olla ohus, kuna tal polnud kaasas vajaminevaid ravimeid.

Sama meest otsis politsei alles möödunud kuul, kui ta samamoodi hooldekodust teadmata suunas lahkus ning kadunuks jäi. Toona leidis politsei mehe hooldekodust viie kilomeetri kauguselt ning toimetati tagasi hooldajate hoole alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles