Muusika, mis on hääles kogu universumiga

Mari Tammar
, pärimusmuusika tudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ross Reaveri projekti eripära seisneb selles, et muusikud ei kasuta tänapäeval üldlevinud ning suhteliselt hiljuti standardiseeritud absoluutsete helikõrguste süsteemi ning võrdtempereeritud häälestust.
Ross Reaveri projekti eripära seisneb selles, et muusikud ei kasuta tänapäeval üldlevinud ning suhteliselt hiljuti standardiseeritud absoluutsete helikõrguste süsteemi ning võrdtempereeritud häälestust. Foto: Erakogu

Maailma muuta on pagana raske, sest see kujutab endast hulka harjumuspäraseid süsteeme ja struktuure, mida inimesed on oma elu parandamiseks ja korrastamiseks välja mõelnud.

Ülaltoodud tõdemuse puhul kipume paraku unustama, et kõige täiuslikumalt toimivad süsteemid pärinevad loodusest ning neid igapäevaelus kasutades tagaksime endile harmoonia ja püsivalt kõrge elukvaliteedi.

Sellest teadmatusest on ärganud Norras elav USA päritolu muusik, laulja, helilooja ja pillimeister Ross Reaver, kes soovib jagada oma kogemusi teistega ning õhutada ka meid muusika universaalse keele abil elama maailmas, millest oleme unistanud.

Õpitubade sari

Sellest on võimalik osa saada novembri algul korraldatavas kontsertide ja õpitubade sarjas «Waking in a Dream World Estonia 528». Plaanis on segada ainulaadselt, tänapäevaselt ja dünaamiliselt džässi, folki, poppi ja maailmamuusikat.

Kui enamasti on muusikute esmahuvi arendada tehnilisi pillimänguoskusi, siis Ross Reaver alustas veel põhilisemast: sellest, mis on muusika süvaolemus ning kuidas see mõjutab meid ja keskkonda.

Selle kaudu jõudis ta mõistmiseni, et maailm ongi vibratsioon ja energia. Kui mõjutada ümbrust, täites selle keskkonna võnkumisega ühilduvate helidega, saab luua maailma disharmoonias harmoonia ehk kaoses korra.

Sellepärast ei kasuta tolles projektis osalevad muusikud tänapäeval üldlevinud võrdselt tempereeritud helikõrguste süsteemi, vaid pikaajaliste traditsioonidega meloodilist Pythagorase häälestust, mille aluseks olev noot la on tavapärase 440 hertsi asemel päikese sagedusele vastav 417 hertsi. Olgu öeldud, et Norra muusiku loomingus on kesksel kohal südame sagedusega ühtiv 528 hertsi. Sellest tulenebki projekti nimetuses olev number.

Muusika evolutsioon

Nõnda tuuakse arhailine kõlapilt tänapäeva maailma, et avada kuulajate südamed. Projekti produtseeriv pillimeister Mihkel Soon rääkis, kuidas tundis õues Rossi muusikat kuulates ühel hetkel kõike enda ümber kumisema hakkavat: tema varvaste ümber lendas mesilane, kelle suminaga muusika vibratsioon ühtis.

Reaver mängib enda väljatöötatud keelpilli Worldstick™, mis oma kolme keele, kõlakasti ja krihvidega meenutab suuresti kitarri. Selle eripärad on Pythagorase häälestus ja mängimise lihtsus, mistõttu see sobib ka lastele ja algajatele, kelle seas pill kogu maailmas populaarsust kogub.

Õpitubades põimib Norra muusik palade vahele arutelusid muusika evolutsiooni, funktsiooni ja häälestuste üle.

MUUSIKUD
Ross Reaveri õpituba on eeloleval reedel Viljandi pärimusmuusika aidas ning kontsert järgmise nädala teisipäeval klubis Puhas Kuld.
• Koos Rossiga astuvad lavale tuntud eesti muusikud Mingo Rajandi (bass), Paavo Eensalu (analoogsüntesaator), Reigo Ahven (löökriistad), Mattias Siitan (djembe) ja ainult Viljandi kontserdil Andre Maaker (kitarr/Worldstick™).
• Lavale tullakse džässi, folgi, popi ja maailmamuusika unikaalse, tänapäevase ning dünaamilise seguga.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles