Võitmatud poisid panevad hinge mängu

Martti Kass
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Inglismaa pika jalgpalliajaloo vundamendikivide ning maailma tippklubide hulka kuuluva FC Liverpooli fännid võiksid praegu üksnes unistada sellest, millega sai eelmisel hooajal hakkama Viljandis mängiv nimekaim.


Ametlikult JK Liverpool Pubi nime kandev, kuid kohalikus jalgpalliringkonnas suupäraselt lihtsalt Liverpooliks kutsutavate Viljandi poiste sats oli lõppenud hooajal Eesti jalgpalli kõigi liigade peale ainus, kes jäi võitmatuks. Uuel aastal uues liigas jätkab tiim juba FC Bestra nime all.

Mängiv treener Raiko Mutle ütles end olevat kartnud, et kolmandas liigas hooaeg varem viimase kohaga lõpetanud ning tänavu uue hingamise saanud meeskond libastub vähemalt korra. «Libastus tegelikult kolm korda: kolm viiki saime kirja,» meenutab ta muiates. Arvestades, et kõigist teistest liigamängudest võttis Liverpool võidupunktid, sooviksid kindlasti kõik Eesti meistriliiga klubid, et võiksid endale sellist «libastumist» lubada.

Laguneva klubi uus võimalus

Mängiv treener võtab neljanda liiga ülivõimast võitu rahulikult. Raiko Mutle ja meeskonna latt on seatud oluliselt kõrgemale ning kolmandasse liigasse tõusmine on vaid üks loogiline samm selles suunas. Olulisem on visioon.

Viljandi ja kogu Eesti jalgpallifännidele ei ole Raiko Mutle nimi võõras. Noormehel on ette näidata hulk meistriliiga mänge. Andeka jalgpallurina siirdus ta Viljandist õige pea pealinna, kuid vigastus ja põlvehädad heitsid elukutselise mängija karjäärile tumeda varju.

Nii naasiski Mutle kodulinna, olles saanud FC Flora süsteemis maitsta ka treeneriametit. «Eks ma ole omajagu vaeva näinud ja rabelnud ning otsinud väljakul oma kohta. Tundsin, et on aeg jalgpalli nautida,» räägib Mutle, kuidas ta sattus endise JK Liverpool Pubi, uuest hooajast FC Bestra nime kandva amatöörklubi juurde.

Liverpool, kus mängisid kaks Raiko Mutle venda, ähvardas eelmise hooaja lõpul laguneda. Treeneri esimene ülesanne oli leida mängijad. «Esialgu ei olnud mul ettekujutust, milline klubi sellest tuleb. Kutsusin kõiki, kes tahavad jalgpalli mängida,» meenutab Mutle.

Mõne kuu pärast nimekirja vaadates sai treener rõõmsalt tõdeda, et meeskonnaga oli liitunud seitse varem esiliigasse ja teise liigasse kuulunud Tuleviku II mängijat ning sama palju linna esindusmeeskonna noori kasvandikke, kes olid hakanud jalgpalli vastu huvi kaotama. Nad kõik olid Viljandi poisid.

Mutle sõnul tekitasid arvestatavad nimed huvi ka teistes. Meeldiv üllatus oli, et kodulinnas tahtis palli mängida mitu noort, kellel olnuks õigupoolest lihtsam liituda mõne Tartu või Tallinna klubiga.

Publikut nagu meistriliiga mängudel

Nagu öeldud, toetas meeskonda kogu võitmatu hooaja vältel treeneri visioon, millest said osa ka mängijad.

«Tahame amatöörjalgpalli varal arendada Viljandis jalgpallikultuuri. Me ei saa lihtsalt kokku ega veereta palli, vaid teeme tõesti trenni,» selgitab Raiko Mutle. Mängijad, kes ei ole kunagi trennis käinud, saavad tema jutu järgi nõnda paremini jalgpallist aru ja arendavad oma tehnilist baasi. Ta lisab, et annab edasi seda, mida on õppinud praeguselt Eesti koondise peatreenerilt Tarmo Rüütlilt ja Aivar Lilleverelt.

Meeskonna teine oluline eesmärk on tuua inimesed väljaku äärde. «Tahame mängida jalgpalli vaatajatele. Et meie tase oli arvestatav, läks see meil korda,» räägib Mutle.

«Tulge vaadake, millega Viljandi enda poisid hakkama saavad,» oli Mutle sõnul fännidele edastatud sõnum, mille tulemusena hooaja lõpuks saadud keskmine publiku arv ei jäänud alla meistriliigas mängiva Viljandi Tuleviku omale.

Suureks kordaminekuks peab treener tõika, et Viljandi tantsustuudio Dancecall valis kohalike palliklubide seast välja madalaima liiga jalgpallivõistkonna ning soovis hakata tema mänge tantsutüdrukute ülesastumistega elavdama.

Nii saigi Liverpool põnevaimatel kohtumistel pakkuda publikule meelelahutust ka vaheajal. Peale selle oli ühe tähtsa mängu ajal organiseeritud toitlustus.

Unistus treenida järelkasvu

Kõigest eespool räägitust peab Raiko Mutle olulisemaks vastust küsimusele, missugusesse liigasse soovib välja jõuda. «Võib-olla teise või esiliigasse. Kõik sõltub meeskonna sisust. Ei ole mõtet üritada üle oma varju hüpata,» kergitab treener siiski ambitsioonidelt saladuskatet.

Ühtlasi unistab ta, et kunagi alustaksid treeninguid FC Bestra noorterühmad, kust võrsuks järelkasvu.

Selle unistuse täitumine sõltub treeneri jutu järgi paljude asjaolude kokkulangevusest ning võib jääda toppama rahanappuse taha. Et kõrgemates liigades toime tulla, loodab klubi nõutada toetust kohalikelt ettevõtetelt, kelle abil saaks publikumänge korraldades rohkem fänne väljaku äärde meelitada.

Suurt abi on Liverpoolile osutanud Pärsti vallavalitsus, kes lubab talvel kasutada treeninguteks spordisaali.

«Me ei suudaks meistriliigas konkureerida profiklubiga, aga tahaksime pürgida amatöörklubide lipulaevaks. Klubi käituks professionaalselt — on treenerid, arendatakse fännikultuuri —, kuid minimaalsete vahenditega,» arutleb Mutle.

Tema arvates ongi amatöörjalgpallurid mõnes mõttes rohkem hingega asja juures: palka nad ju mängimise eest ei saa. «Keegi ei käsi sul mängida ja trenni teha, aga kui oled kord valinud meeskonna, on au ja uhkuse asi, et sa kaaslasi ja klubi alt ei vea,» tõdeb treener.

Uut, kolmanda liiga hooaega Raiko Mutle ei karda — pigem ootab põnevusega. «Hooaja algul mängisime karikasarjas teise liiga võistkonnaga ja võitsime teda. See näitas Liverpooli tõelist sisu,» räägib treener.

Neljandas liigas mõne nõrgema vastu mängides ei olnud tema arvates pilt nii ilus, sest vastane ei sundinud pingutama. Karikamängus oli Mutle jutu järgi tunda seda, milleks võistkond tegelikult võimeline on, ja ta usub, et neljanda liiga suureskoorilised mängud asenduvad kolmandas fännidele põnevust pakkuvate heitlustega.

Lõppenud jalgpallihooaeg oli Viljandi amatöörjalgpalluritele ka laiemas mõttes edukas. Peale Liverpooli liigavõidu sai Viljandi JK Kotkad kolmandas liigas teise koha ning on üleminekumängudel lähedal teise liigasse pääsemisele.

ARVAMUSED

Mati Jürisson,
Viljandi spordikeskuse juhataja

Väga hea, et neil on tahtmist mängida majanduslikult nii raskel ajal. Müts maha ka nende püüdlusi toetavate firmade ees.

Viljandi amatöörklubide tänavune edu on tähelepanuväärne. See on kahtlemata hea noortetöö tulemus. Nendes meeskondades leidub kindlasti noori, kes võiksid mängida palju kõrgemal tasemel, kuid jäägu see igaühe enda otsustada.

Aivar Lillevere,
JK Viljandi Tulevik treener

Tunnen rõõmu kõigi Viljandi maakonna jalgpallivõistkondade üle.

Neid võiks olla rohkemgi. Usun, et harrastajaid jätkuks — oleks ainult eestvedajaid.

Tore, et Raikol on tahe parandada Viljandi amatöörjalgpalli kultuuri ja ta on andnud Liverpoolile uue hingamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles