Kitarrifestival toob Viljandisse säravad virtuoosid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali kunstiline juht Ain Agan
Festivali kunstiline juht Ain Agan Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu lööb Viljandi oktoobri keskel juba kaheksandat korda kõlama kitarrihelidest. Ja mitte lihtsalt kitarrihelidest. Viljandi kitarrifestival toob kokku maailma tippmuusikud ja loomulikult kodumaa parimad.

Festivalile paneb punkti Hollandist pärit Stochelo Rosenberg Quartet feat Christiaan van Hemert. Festivali kunstiline juht Ain Agan nimetab teda üheks maailmas tunnustatum mustlas-svingi viljelejaks. Agana ütlemist mööda on see positiivne muusika, mis paneb juba esimesest noodist südame rõkkama.

Samuti täitub sel aastal unistus, mida on püütud festivali algusaegadest. Nimelt jõuab Ameerika Ühendriikidest kaheksandele festivalile kohale ansambli Oregon liider, üle kolmekümne aasta tegutsenud ja paljude kitarristide iidoliks olev Ralph Towner. Inglismaalt rõõmustab muusikasõpru aga kitarrivõluriks nimetatud Adrian Legg, keda tuntakse ja hinnatakse ainulaadse oskuse poolest ühendada akustiline ja elektrikitarr ning sulatada kokku eri muusikastiilid ja inspiratsioon temale omapäraseks kõlaks. Põhjamaiselt kosutab meeli rohkete auhindadega pärjatud isikupärane Erik Söderlind koos oma trioga.

Loomulikult ei ole unustatud ka kodumaised lemmikud. Festival algab Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängia preemia laureaadi kontserdiga. Sel korral saab kuulda maailmamuusika uut projekti, ansamblit Intipunku, mille eestvedaja on noor talent Madis Meister. Argo Vals esitleb aga oma  albumit «Nokturn». Bändi koosseisu kuulub hulk meie paremaid noori muusikuid. Jätkub ka juba festivalile armsaks saanud laulja ja laulukirjutaja vorming: üles astub armastatud Vaiko Eplik.

Samuti esineb originaalse heliloomingu poolest tuntud multiinstrumentalist Rainer Jancis. Festivali üheks osaks on noorte muusikute harimine. Lisaks saab kuulda ka õpitubades osalenute ülesastumisi ja festivali kitarriorkestrit, mida juhatab sel aastal Andre Maaker.

Jätkub ka traditsiooniline kesköökontsert. Sel korral lööb vana veetorni kõlama kitarrist Kirsi Tilk kavaga «Tantsud kuuvalgel». Koostöös pärimusmuusika keskusega saab teoks päevane kontsertkohtumine Mihkel Rauaga.

Oktoobris peetaval festivalil on mänguline roll numbril 8. Festivali programmi on üle aasta lisandunud eriprojekt, sel aastal on selleks KAHEKSA: kaheksa kodumaist artisti esitab kaheksa kodumaise helilooja kaheksaminutilise uudispala.

Eriprojektis esitavad uudisloomingut keelpillikvartett Prezioso ja löökpillidel Madis Metsamart. Soolokitarristidest astuvad lavalaudadele Riho Sibul, Andre Maaker, Virgo Sillamaa, Robert Jürjendal, Ain Varts, Paul Daniel ja Ain Agan ning Mai Agan basskitarriga. Uudisloomingut komponeerivad heliloojad Olav Ehala, Tõnu Kõrvits, Tauno Aints, Liis Viira, Kristjan Randalu, Sven Grünberg, Mai Agan ja Margo Kõlar.

Viljandi kitarrifestivalil on juba traditsiooniks saanud kitarrimeistrite päev, millel on võimalik kohtuda pillimeistrite, nende tööde ja kitarri õppematerjalidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles