115 ühingut võivad tulumaksusoodustusest ilma jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja tolliamet (MTA) palub tulude kasutamise deklaratsiooni tähtajaks esitamata jätnud tulumaksusoodustusega ühingutel esitada andmed hiljemalt 14. augustiks. Selleks tähtajaks aruande mitteesitanud ning eelmistel aastatel deklaratsiooni esitamisega hilinenud ühingud kustutatakse tulumaksusoodustusega ühingute nimekirjast.

MTA maksukorralduse talituse juhataja Monika Jõesaare sõnul jälgib maksuhaldur pidevalt aruandluskohustusest kinnipidamist, kuid sel aastal jõustunud tulumaksuseaduse muudatuste alusel on lisandunud maksuhalduril kohustus kustutada soodustuste nimekirjast ühingud, kes on kolm korda järjest jätnud tähtaegselt esitamata aruande või deklaratsiooni või on hilinenud maksusumma tasumisega. «Eelmise aasta tulude kasutamise deklaratsioon tuli esitada juba 1. juuliks, kuid 115 ühingul, kes ka kahel eelmisel aastal aruandega hilinesid, on see seni esitamata. Nüüd võivad ühingud seetõttu soodustusest ilma jääda,» selgitas Jõesaar.

«Saame aru, et puhkuste ajal võib olla keeruline vajalikke andmeid kokku saada, ja anname seetõttu veel kuni 14. augustini täiendavalt aega reageerida. Püüame ühinguid ka otse teavitada, et ka järgmisel aastal oleks võimalik neil tulumaksusoodustust kasutada,» lisas ta.

Kingituste ja annetuste ning muude tulude kasutamise kohta tuleb täita deklaratsiooni vorm INF 9, kus kajastatakse kõik ühingu saadud tulud ja samuti nende kasutamine. Vormi saab esitada nii elektroonselt kui paberkandjal ja andmed tuleb esitada ka juhul, kui tulusid ei saadud. Tulumaksusoodustusega ühingu kõige olulisem nõue on, et ta tegutseks avalikes huvides heategevuslikul eesmärgil, mis annab talle õiguse maksusoodustust saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles