Maksuameti õigustest

, Rahandusministeeriumi maksupoliitika asekantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Jegorov
Dmitri Jegorov Foto: Tairo Lutter / Postimees

TAVAKODANIK EESTIS maksuametnikku reeglina ei näe ega kuule, totaalset kontrolli maksuhaldur ei harrasta ega oma selleks ka õigusi. Ometi on maksuhalduri töö meil Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmetel liikmesriikide seas efektiivseim. Nii võiks ka edaspidi olla. Seda nii maksu- ja tolliameti (MTA) vähese märgatavuse kui tema tõhusa töö mõttes.

Ideaalses riigis ei oleks maksukontrollil kohtagi – maksuametil oleks vaid pangakonto, kuhu laekuvad maksud, ja paar-kolm infoliini töötajat. Kuigi see pole täiesti realistlik, võiks selle poole siiski püüelda.

MAKSUKORRALDUSE SEADUSE muutmise seaduse eelnõu on tekitanud põhjendamatult palju müüte, mistõttu on vaja selgitada, milliseid probleeme see lahendab. Üldiselt võib kinnitada, et eesmärk on täpsustada praeguseid õigusi või kohendada neist mõnda, nii et need vastaksid seaduse mõttele ja eesmärgile. Jutt maksuhalduri volituste jõulisest laienemisest ei ole tõsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles