Folgipäevik. Festivali kunstiline juht Ando Kiviberg: "Vabadus on armastus."

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika festivali kunstiline juht Ando Kiviberg.
Viljandi pärimusmuusika festivali kunstiline juht Ando Kiviberg. Foto: Kris Süld

Ehkki Viljandi pärimusmuusika festival pole tänavu linna rahvarohkeim pidu – tõenäoliselt rahvusvahelised hansapäevad võtsid selle tiitli endale – on tegu endiselt Viljandi kõige tuntuma sündmusega.

18:56

Tere. Sakala alustab otseülekannet pärimusmuusikafestivali ettevalmistusest. Viljandis on praegu kuiv, kuid tuuline ilm. Sooja on 16 kraadi.

 

 

 
 
18:57

Kaevumäel kestab praegu neljapäeval algava festivali avakontserdi peaproov.

 
 
19:02

Aidas kogunevad vabatahtlikud koosolekule, kus neile jagatakse suuniseid ja juhiseid, mida neil tuleb järgmise nelja päeva jooksul teha. Vabatahtlikke on terve saalitäis.

 
 
19:06

Lavad ja telgid on enamikus juba paigas ning nüüd käib lavade kaunistamine ning heli ja valgustehnika ülespanek.

 

 
 
19:07

Toidualale on suurem osa toitlustajatest telgid, pingid ja muu tarviliku juba üles seadnud. Homme kella 13st on nad valmis alustama.

 

 
 
19:09

Vabatahtlike koosolek algas festivali algataja, kauaaegse pealiku ja praeguse kunstilise juhi Ando Kivibergi kõnega. Ta tutvustas vabatahtlikele nende otseseid juhendajaid.

 
 
19:11

Sakalal vaatlevad festivali viimaseid ettevalmistusi reporterid Vootele Ruusmaa ja Elisabeth Kungla ning fotograaf Kris Süld. Vahepeal tasub loo juures kiigata ka fotosid, mis sarnaselt tekstiga järjest artikli juurde ilmuvad.

 

 
 
19:12

Vootele Ruusmaa on pärimusmuusika festivalil ka ise esinejana üles astunud.

 

 
 
19:15

Kaevumäe lava on mullusest tublisti väiksem ning see on pannud korraldajaid arutlema, kuidas mahutada lavale 80-90 praegu Kõpus etnolaagris olevat last, kes peaksid seal oma kontserdi andma.

 
 
19:17

Kaevumäe lavale vajalik heli- ja valgustehnika on küll kohal, kuid selle lõplik seadistamine jääb homsesse. Seetõttu on kontserdi peaproov asendunud pigem aruteluga, kuidas avakontsert peaks välja nägema. Proovitakse ka mõningate tantsude samme.

 
 
19:24

Kapibändi ilus puidust kapp on Kaevumäel kohal. Mis asi on Kapibänd? Sellest saate lugeda neljapäevase Sakala vahel ilmuvast festivalilehest.

 
 
19:24

Lossimägedes on endiselt elektrikappidel ja -postidel Rootsi paremäärmusliku noorteühenduse Nordisk Ungdom kleepse. Nende tekkimise kohta saab lugeda http://www.sakala.ajaleht.ee/3268767/sinise-aratuse-liige-jattis-oma-vaitel-kleepsud-laokile

 
 
19:27

Kaevumäel kestavad praegu vanade müüride taastamistööd. Seepärast on väike osa platsist sel moel piiratud, et publik müüridele ei pääseks.

 
 
19:33

Tuletame vahepeal meelde, et tänavu algab festival tavalisest teisiti. Sel aastal oodatakse folkijaid kell 12.30 Uku keskuse juurde, kust algab rongkäik. Ühiselt sammutakse mööda Viljandi peatänavat Kaevumäele, kus järgneb avakontsert.

 
 
19:35

Rongkäik on mõeldud kõigile linlastele, kes võivad liituda kas selle alguspunktist või suvalise koha pealt teekonnal. Muusikaliselt saadavad paraadi 80 Eesti Etno laagrilist, keda jagub mängima terve marsi ulatuses.

 
 
19:38

Lauluväljakul oli eelmisel aastal lava esimest korda. Tänavu on see jälle seal, kuid teistpidi ehk siis lava tuleb otse laulukaare alla, suunaga pinkide poole. Praegu pole veel aru saada, kas publikut lubatakse pinkidele või mitte, sest ala pole aedadega piiratud.

 
 
19:42

Urmas ja Jonathan festivali ehitusmeeskonnast veavad linti, mis hakkab märkima folgipeol juba tuttavaks saanud pärimeetrit. Kilest linti kulub neil neli kilomeetrit, et kogu alale kahekordselt ring peale saada. Osa pärimeetrist piiratakse aedadega, suurem osa aga lintidega.

 
 
19:45

Lauluväljakul on roheline lava, kuhu juurdepääs on tasuta. Et selle lava muusikud lossimägedes esinejaid ei segaks, pannakse lauluväljaku lavale teistega võrreldes väiksem helivõimendus.

 
 
19:52

Jaani kiriku ees olevas orus on mitu aastat olnud tantsupõrand. Tänavu on seal Kapibänd. Ja Kapibändi tuleb linnas koguni nelja kohta!

Endiselt ei reeda me, mis asi see Kapibänd on, vaid soovitame teil lugeda neljapäeval ilmuvat Sakalat. Ja digilehest saab selle kohta lugeda juba keskööl.

 
 
19:59

Grillmeister Rihard teatas, et liha läheb tulele neljapäeval kell 12. Põrsas, mida Rihard küpsetama hakkab, saabub aga reedel. Rihardi grillitud põrsa maitse on tuttav ehk neile, kes Viljandi hansapäevade ajal seda Jaani kiriku ja lauluväljaku vahele jäänud toidualalt ostsid. Nüüd on Rihard tagasi. Samas kohas, aga uue põrsaga.

 
 
20:04

Mitmetele Viljandi vanalinnas asuvatele puudele on folgifestivali kujundusmeeskond ümber tüve pununud kaunistusi. Mõnel pool tundub, justkui oleks puudele vestid ümber kootud.

 
 
20:14

Folgipeo kujundusest ja kasutatavast atribuutikast leiab asju, mis on tuttavad hansapäevade ajast. Näiteks maavalitsuse ees olevad suured kollased postamendid, millest mõnel on veel hansapäevade vanad kavadki peal.

 
 
20:18

Kunstiline juht Ando Kiviberg: "Vabadus on armastus. Olge teineteise vastu heatahtlikud ja abivalmid."
Sellise soovituse saatis linnapea ja folgi korraldaja Sakala lugejatele ning folgipeo külalistele.

 
 
20:20

Festivali meeskonnaliikmed tunneb tänavu ära punaste särkide järgi. Nad aitavad pidu korraldada, abistavad publikut ja on ka ise vabal ajal publikuks. Vabatahtlikud ööbivad spordihoones, kus kehtib reegel: "Magamine on püha." See tähendab, et teiste rahu mingilgi moel segada ei tohi.

 
 
20:24

Folgipeol on mõni vabatahtlik kaasa löönud juba pikka aega. Sakala reporterid tabasid aida juures Ragnari, kes on videotiimis kaasa löönud kuus aastat, aga folgil käinud juba 18 aastat. Ta mäletab, kuidas siis, kui ta oli päris pisike poiss, ööbisid tema korteris hipid ja sellest ajast alates teab ta, mis asi on folgifestival, ja näinud selle arengut.

 
 
20:35

Kui festivalialal jätkub tööd ja tegemist veel kogu ööks, siis ülejäänud kesklinn on täna veel väga rahulik. Sakala sellega tänase otsekajastuse lõpetab. Uuesti on folgipäevik eetris neljapäeval, kui algab rongkäik.

 
 
20:35

Head ööd!

 
 

Sakala alustab folgipeo kajastamist veel enne, kui pidu päriselt lahti läheb, ning toob esimese folgipäeviku lugejateni juba täna õhtul. Reporterid annavad ülevaate, kuidas kulgevad ettevalmistustööd ja mida teevad juba kohale jõudnud külalised ja festivalil abiks olevad vabatahtlikud.

Varasematel aastatel on eeskätt ilusa ilmaga folgikolmapäevad olnud Viljandi lossimägedes ja vanalinnas õhustikuga, mida muul ajal siin ei kohta. Õhus on peo ootus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles