Viinatootja tulevik on endiselt tume

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstres asuvas Liiwi Heliisi tehases villitakse praegu spordi- ja energiajooke ning limonaade. Kas seal ka viina tegema hakatakse, sõltub sellest, kuidas lõpevad firma ja maksuameti läbirääkimised.
Holstres asuvas Liiwi Heliisi tehases villitakse praegu spordi- ja energiajooke ning limonaade. Kas seal ka viina tegema hakatakse, sõltub sellest, kuidas lõpevad firma ja maksuameti läbirääkimised. Foto: Peeter Kümmel

Viinatootja Liiwi Heliis pole juba kuu aega ainsatki pudelit viina villinud, sest suure maksuvõla tõttu on maksuamet tal keelanud alkoholiga tegelda ning tuleviku osas läbirääkimised alles käivad.

Esmaspäeval saatis Liiwi Heliis maksu- ja tolliametile uue äriplaani parandatud variandi ning kui maksuhaldurid selle heaks kiidavad, võiks ettevõte hakata alkoholi tootma välismaale. Eitava otsuse korral võib Holstres tegutsevast jookide segamise vabrikust saada pelgalt limonaaditehas.

Eesti suuremate võlglaste seas

Pealinna registreeritud Liiwi Heliisi maksuvõlg on paisunud 33 miljoni krooni suuruseks. Sellise tulemusega on firma Eesti maksuvõlgnike edetabeli esikümnes. Mõni aeg tagasi esitas firma palve võlg ajatada, kuid maksuamet seda ei rahuldanud. Enne kui võlg pole tasutud, ei saa Liiwi Heliis alkoholi müügiks vajalikke maksumärke.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juhi Anne Osveti teatel pole viinavabriku tegevusluba  tühistatud, vaid see on peatatud. Ettevõttele on tulemus aga sama, sest alkohoolseid jooke toota ei tohi.

Maksuamet ei ole nõus avalikkusele täpselt seletama, mida peab Liiwi Heliis tegema, et luba tagasi saada. «Sakalale» saadetud kirjas teatas Osvet, et Liiwi Heliis saab tegevust jätkata, kui kõrvaldab loa peatamise aluseks olnud asjaolud. «Seega sõltub tegevuse jätkamine Liiwi Heliisist, mitte maksuhaldurist,» vahendas Osvet tollikorralduse osakonna töötajate sõnu.

Liiwi Heliisi tegevjuhi Toomas Sumeri selgitust mööda on ettevõtte plaanid rajatud sellele, et maksuamet toetab uut äriplaani ja lubab alkoholi välismaale toota. Võimalike turgudena on Sumeri nimetanud naabermaid ning Aasia ja Lõuna-Ameerika riike.

Võimalik jätkata limonaaditootjana

Ehkki viinavillimise lõpetamise järel on Holstre vabrikus tootmine vähenenud, pole see lõppenud. Endiselt valmistatakse seal alkoholita jooke, millest firmale tähtsaim on Fat Burner. Seda müüakse lisaks Eestile Rootsis ja Hispaanias.

Toomas Sumeri avaldas lootust, et kui maksuamet peaks ka viinatootmise keelama, ei lähe Liiwi Heliis kohe pankrotti. «Meil on olulisel kohal mittealkohoolsete jookide tegemine ja eksport,» lisas ta. «Kui see endiselt jätkub, on firmal võimalik edasi tegutseda.»

Lisaks suurele maksuvõlale on Liiwi Heliisil teisigi muresid. Septembri keskel esitas maksu- ja tolliamet firmale kahtlustuse, et see on hoidnud maksumärgiga märgistamata või käitlemiseks keelatud alkoholi.

Väidetavalt avastati ühel ja samal päeval nii Liiwi Heliisi tehasest kui selle lähedal sõitnud kaubikust ligi 800 pudelit salaviina, mis maksuameti arvates oli mõeldud Lätis müümiseks. Toomas Sumeri on seda süüdistust nimetanud absurdseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles