Soomaa kutsub esimest korda külla noori looduskaitsjaid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa
Soomaa Foto: Marko Saarm / Sakala

Keskkonnaamet korraldab 29. juunist 3. juulini Eestimaa rahvusparkides noore looduskaitsja ehk Junior Rangeri kursused. Soomaal Vanaõue puhkekeskuses tutvutakse muu hulgas kotkauurija tööga, kanuutatakse Toonojalt Saarisoosse ja leiab aset rabapäev Hüpassaares.

Kursuste eesmärgid on suurendada noorte keskkonna- ja loodusteadlikkust ning luua ja arendada noorte koostöövõrgustikku rahvusparkide ümber. Kursustel osaleb 100 rahvusparkides või nende lähipiirkondades elavat 13–17-aastast loodushuvilist noort, kes on kursustele valitud aineõpetajate soovituse ja oma motivatsioonikirja alusel.

Kursused on Lahemaa rahvuspargis Ojaäärse loodusmajas, Vilsandi rahvuspargis Pilguse mõisas, Matsalu rahvuspargis Metsküla algkoolis, Karula rahvuspargi külastuskeskuses ning esimest korda Soomaal Vanaõue Puhkekeskuses.

Viie päeva jooksul tehakse retki loodusesse, mille käigus õpitakse tundma piirkonnale omaseid taime- ja loomaliike, viiakse läbi loodushoiutöid, loomingulisi tegevusi ning tutvutakse kohalike kultuuriväärtustega. Kursustel antakse ülevaade riigiasutuste rollist ja ülesannetest keskkonnakaitses, samuti antakse juhiseid, kuidas looduses hakkama saada ning esmaabi anda.

Noored löövad käed külge ka praktilistel loodustöödel, näiteks paigaldatakse Raido Kondi juhendamisel Karula rahvusparki ulukikaamera, Vilsandil salvestatakse looduse hääli, Matsalus meisterdatakse looduslikke materjale, Soomaal tutvutakse kotkauurijate tööga ning Lahemaal mängitakse läbi keskkonnareostuse likvideerimist. Nii tekib noortel võimalus anda oma panus rahvuspargi loodus- ja kultuuripärandi säilimisse ja edasiarendamisse.

Kursuse lõpetamiseks teevad õpilased eksami, et saada Junior Rangeri tunnistus.

Kursuste kaks parimat noort võivad esindada Eestit järgmisel suvel rahvusvahelisel kursusel Europarc Junior Ranger.

Möödunud aasta tublimad noored, Kristel Serg Karula rahvuspargist ja Annely Kasela Vilsandi rahvuspargist, sõidavad 11. juulil juhendaja Reet Vaiksaluga Soome Nuuksio rahvusparki, kus on üleeuroopaline Junior Rangeri laager.

Eesti on Euroopa kaitsealade ühenduse Europarc liige. See ühendab kaitsealasid 35 Euroopa riigis. Europarci föderatsioon korraldab 2002. aastast üleeuroopalist noore looduskaitsja kursust (Junior Ranger). Eestis on seda korraldatud 2004. aastast.

Lahemaa rahvuspargis on noore looduskaitsja kursus juba 12., Vilsandi rahvuspargis neljandat, Matsalu rahvuspargis kolmandat ja Karula rahvuspargis teist korda. Tänavu lisandub kursusepaikade hulka esimest korda Soomaa rahvuspark.

Kursuste täpsed ajakavad on aadressil http://www.keskkonnaamet.ee/teenused/keskkonnaharidus-2/junior-ranger/2015/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles