Hansaöödes on muusikat

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torupillilaagrit tuleb juhendama oma ala virtuoos Lätist: Eduards Klints.
Torupillilaagrit tuleb juhendama oma ala virtuoos Lätist: Eduards Klints. Foto: Jaan Männik

4 .– 6. juunini toimuvate rahvusvaheliste hansapäevade programm on küll mahukas, kuid samal ajal ka mahutav. Ametliku, eelkõige linna kodulehelt leitava programmi kõrval on päris palju üritusi, mis seotud rahvusvaheliste hansapäevade või siis Viljandi hansapäevade traditsiooniga.

Metsasarvemängijate «HanseHornFest» algab juba 1. juunil, mil Viljandi muusikakoolis alustab tegevust HanseHornFesti Akadeemia. Osalejaid tuleb paljudest Euroopa hansa- ja teistest linnadest, meistriklasse juhendavad läbi Esa Tapani, Arkady Schilkloper ja Igor Karzov.

Esimesed kaks nimetatut on Eestiski korduvalt esinenud, Esa Tapani ka Viljandi Pauluse kirikus mänginud. Igor Karzov Peterburi konservatooriumist esindab sümboolselt professionaalse Eesti metsasarvemängu algpunkti: 19. sajandi lõpul õppis ja hiljem töötas seal professorina Jaan Tamm, kelle kaudseks õpilaseks end Igor Karazov nimetab. «HanseHornFesti» on peetud järjepidevalt rahvusvaheliste hansapäevade ajal 2005. aastast. Viljandis antakse suurkontsert Pauluse kirikus 4. juunil kell 23, pärast avamist, samuti esinevad metsasarvemängijad Raekoja laval ning osalevad mitmel kontserdil.

Viljandi hansapäevadega (2003. aastast alates) on kaasnenud festival «Torupill ja Teine», mida koos August Pulsti õpistuga korraldab mittetulundusühing Viljandi Vanamuusika Festival. Nagu mullu on ka sel aastal teiseks instrumendiks karmoška, mida õpetab Toomas Valk.

Torupilliõpetaja tuleb seekord lõunanaabrite hulgast: lätlane Eduards Klints. Lisaks temale jagavad õpetusi veel Kristel Kutser (õppepealik), Juhan Suits ja Leanne Barbo. Üksikud vabad kohad on veel õpitubadesse, ent korraldajad kutsuvad ka kaasa lööma: laupäeval, 6. juunil kell 23 on pärimusmuusika aidas «Sussisahistamine» ehk tuttavama nimega «Tantsutuba», pühapäeval, 6. juunil kell 14 Raekoja pargi laval suur torupillimängijate kontsert karmoškamängijate kaasategemisel... ja eks nii mõnelgi jalutuskäigul törtsub torupill kaasa.

Mõned hetked vanema muusikaga

Enamik sündmusi Viljandi rahvusvaheliste hansapäevade kultuuriprogrammis on tasuta, isegi kui me teame, et tasuta lõunaid ei ole. Või tuleb siis magustoidu eest maksta. Nii leidubki programmis magustoitu ehk muusikalist gurmeed, mida kuulama pääseb sümboolse hinnaga. «HanseHornFesti» lõppkontsert on märgitud, ent reedel, 5. juunil kell 23 algab Jaani kirikus kontsert «La Trobe divertismendid». 1799. aastal kirjutatud teos, mis hiljuti leiti Tartu ülikooli arhiivist. Taasesiettekanne pärast paari sajandilist pausi! Esitavad Heiki Mätlik (kitarr), Toomas Nestor (vioola) ja Urmas Vulp (viiul).  

Teos haakub hansaüritusega ülihästi: balti-saksa helilooja Johann Friedrich la Trobe (1769 Chelsea – 1845 Tartu) oli nii maalikunstnik, muusik kui helilooja, kes järgis Viini klassikute stiili ja keda on nimetatud ka Eestimaa Haydniks. Eestis elades töötas ta ka riigiametites Arukülas, Tartus ja Viljandis ning Võisiku mõisas valitsejana.

Laupäeval, 6. juunil kell 22 esineb Viljandi baptistikirikus ansambel «Tubae Revaliensis», mille kõik liikmed on või on olnud «Hortus Musicuse» koosseisus, eesotsas Neeme Punderiga. Kontserdil kõlab rõõmus XII–XIV sajandi muusika ehk kava «Keskaja rõõmud». Jälle midagi väärikat oma külalistele pakkumiseks.

Verbarium laieneb hansapäevade aegu

Loominguline grupp Verbarium, kus esilauljatariks on viljandlanna Liina Saar, ühendab endas veel kontrabassimängija Mingo Rajandit, löökpillimängija Aleksandra Krementskit ja ametliku meesliikmena kitarrist Virgo Sillamaad. Hansapäevade ajal esineb ansambel pisut laiendatud koosseisus, kuhu mahuvad ka kitarrist Marek Talts ja viiuldav lauljatar Eva Talsi, mandoliinimängija Villu Talsi ja luuletekste edastav Guido Kangur. 5. juunil kell 22 pärimusmuusika aidas asetleidval kontserdil kõlab ansambli uus looming, laulu- ja luuletekstid pärinevad August Sanga ja Kersti Merilaasi loome pärlitekuhjast. Oodata on värske CD esitlust.

Soovitusi:
Raekoja lava 4.–7. juunil (vastavalt ajakavale, tasuta)
«HanseHornFesti» suurkontsert Pauluse kirikus 04. juunil kell 23
Verbarium pärimusmuusika aidas 5. juunil kell 22
La Trobe Divertismendid Jaani kirikus 5. juunil kell 23
Tubae Revaliensis baptistikirikus 6. juunil kell 22.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles