Naisteklubi korraldab heategevuskontserdi

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunikaator ja suhtluskaust.  Kommunikaator on aparaat, kuhu täiskasvanu saab lapse asemel salvestada sõnumeid ja laps saab neid vajadusel kasutada.
Kommunikaator ja suhtluskaust. Kommunikaator on aparaat, kuhu täiskasvanu saab lapse asemel salvestada sõnumeid ja laps saab neid vajadusel kasutada. Foto: Signe Vaabel

Heategevuskontsert «Laulan rõõmsaks lapse meele» algab Viljandi Jaani kirikus 9. mail kell 16.

Kuulajaid rõõmustavad Hedvig Hanson, Andre Maaker, Citra Krista Joonas ja Jaak Johanson.

Pileti hind on 10 eurot ja osta saab seda enne kontserdi algust kohapeal.

Kontsert on üks osa naisteklubi Ladies Circle Estonia heategevusprojektist «Jaagu lasteaia-põhikooli õpilastele alternatiivsete suhtlemisvõimaluste loomine», mille eesmärk on suure ja sügava puudega lastele tänapäevaste suhtlemisvahendite hankimine, et anda ka neile võimalus oma mõtteid ja vajadusi arusaadavaks teha ning jagada koolis suhtlemisoskuste alast õpetust, kasutades praegusaja vahendeid ja võimalusi.

Jaagu lasteaias-põhikoolis õpivad erivajadusega lapsed, kes on pärit nii Viljandist, Viljandimaalt kui kaugemalt üle Eesti. Paljudel lastel puudub kõne või on neil lähtuvalt põhidiagnoosist suured suhtlemisraskused. Samas on kõigil lastel olemas soovid ja vajadused ning nende väljendamiseks vajavad nad abi.

Aeg on astuda välja maailmast, kus öeldakse, et saadakse aru küll, mida laps tahab. Jah, me aimame ja eeldame ning püüame igati mõista lapse soove, kuid kogemused näitavad,et igasse pisikesse ja suurde inimesse on peidetud palju rohkem, kui me arvata oskame. Meie ülesanne on see kuuldavaks ja nähtavaks teha. Kõik lapsed on täis häid üllatusi ja andes neile võimaluse end rohkem väljendada saame ära hoida nii mõnegi jonnihoo.

Tänases maailmas on abivahenditena end väga hästi õigustanud kommunikaatorid, pildisüsteemid, tahvelarvuti- ja arvutipõhised programmid, suhtlustahvlid ja -raamatud.

Kommunikaator on aparaat, kuhu täiskasvanu saab lapse asemel sõnumeid salvestada. Laps saab neid siis ise sobival hetkel kasutada ja teha valikuid. Näiteks tunnis, kus kõik lapsed saavad väljendada oma mõtteid sõnaliselt või viibete abil, saab ka suure liikumispuudega laps võrdselt teistega osaleda, sest kommunikaator «ütleb» vajaliku lause tema eest. Lapsel on vaja vaid pisut liigutada sõrme või kätt.

Selline aparaat annab paljudele lastele võimaluse tunda end võrdsena teiste seas ja kogeda seda, et ka tema võib maailma mõjutada. Lisaks kõne asendamisele aitab kommunikaator lapsel kuulda teatud sõnu ja lauseid korduvalt ning seeläbi toetab kõne omandamist. Mitme sõnumi kommunikaatorid annavad talle võimaluse vanemate ja õpetaja kaudu jagada infot kodus ja koolis toimunu kohta eri olukordades.

Kõiki need abivahendid on varustatud piltidega, mis omakorda pakuvad visuaalset tuge ja see on laste arendamisel väga tähtis.

Tegelikult kõigile lastele on võimalik leida mõni abivahend, mille abil saab ta end väljendada ja mis aitab tal paremini maailma mõista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles