Narkootikumid viisid seitse inimest kohtulaua ette

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kohtumaja.
Tartu kohtumaja. Foto: Margus Ansu

9. septembril tunnistas Tartu maakohus narkootilise aine käitlemises süüdi kolm naist ja neli meest. Neist seitsmest kuus on pärit Viljandimaalt.


Kokkuleppemenetlusega süüdi mõistetud kurjategijad jäid Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse politseinikele Viljandis ja Tartus vahele nii amfetamiini kui kokaiiniga.

«Heameelt teeb asjaolu, et menetluse käigus õnnestus politseinikel tuvastada narkootilise aine levitamise eri tasandid ehk kuidas narkootiline aine liikus vahendajate kaudu niinimetatud tänavadiileriteni ja sealt edasi tarvitajateni,» ütles Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Margus Lellep.

Ühel diileril oli kolm varustajat

Kriminaalasja üks keskseid tegelasi oli 33-aastane Kristi Koitmäe, kelle politseinikud pidasid kinni tänavu jaanuaris Tartus.

«Naise sõidukit läbi otsides avastasime narkootilise ainega minigrip-kilekoti ja 1350 eurot,» meenutas Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Jarek Pavlihhin.

Uurimise käigus selgus, et Koitmäe edastas Viljandis korduvalt eri isikutele amfetamiini. Narkootilisi aineid andsid talle 42-aastane tartumaalane Heiki Pärtelpoeg ning Viljandimaalt pärit 51-aastane Aivar Järveveer ja 41-aastane Toomas Kukk. Viimati nimetatu hankis amfetamiini ja kokaiini korduvalt Tallinnast.

«Mehe kinnipidamisel leidsid kriminaalpolitseinikud kokaiini ja 23 000 krooni sularaha,» ütles prokurör.

Kristi Koitmäe andis narkootikume mitmel korral edasi 24-aastasele Anneli Šaluhinale, kes neid omakorda Viljandis levitas. Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Kristina Kostina andmetel tarvitasid mõlemad naised narkootikume ka ise.

Lisaks õnnestus politseinikel jälile jõuda Kai ja Ants Kommussaarele, kes omandasid Toomas Kukelt väikse koguse narkootikume, mille nad kavatsesid edasi anda.

Prokuratuuri andmetel said kriminaalpolitseinikud kahtlustatavaid läbi otsides kätte 45 grammi amfetamiini ja üle 6 grammi kokaiini, kuid süüdimõistetud käitlesid sel ja eelmisel aastal narkootilisi aineid suuremates kogustes. Lisaks õnnestus kriminaalmenetluse käigus tuvastada rohkem kui 50 000 krooni väärtuses vara, mis oli saadud kuritegude tulemusena. Selle konfiskeeris hiljem kohus.

Vangistusest trahvini

Kristina Kostina sõnul sõltusid prokuröri ja seitsmiku vahel kokkulepitud karistused sellest, kui palju episoode õnnestus uurijatel tõestada. Seetõttu pääsesid Kukk ja Järveveer vaid tingimisi karistusega, samal ajal kui neilt narkootikume saanud Šaluhina ja Koitmäe peavad mõneks ajaks vangi minema.

Kohtuotsuse järgi läheb kõige pikemaks ajaks trellide taha varem kaheksal korral kriminaalkorras karistatud Heiki Pärtelpoeg, kes käis narkoäri ajamise kõrval Tartu poodides süstemaatiliselt vargil. Temal tuleb vabadusest loobuda neljaks aastaks ja neljaks kuuks.

Kristi Koitmäed karistas kohus kolme aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega, millest kaheksa kuud tuleb tal kohe ära kanda, ning kolm aastat määrati tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Anneli Šaluhinale mõistis kohus kolme aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, millest kaks kuud tuleb ära kanda reaalselt ning kaks aastat 11 kuud ja 28 päeva on tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Toomas Kukk pääses kolme aasta, seitsme kuu ja 27 päeva pikkuse tingimisi vangistusega. Talle määras kohus katseajaks neli aastat.

Aivar Järveveert karistas kohus kolme aasta, viie kuu ja 27 päeva pikkuse vangistusega. See jäeti tingimisi kohaldamata samuti nelja-aastase katseajaga.
Kai ja Ants Kommussaar pääsesid rahalise karistusega.

Copy
Tagasi üles