Viljandis peetakse esimest elektroonilise pärimusmuusika festivali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks fesitvali esinejaid on  portugallane Luis Peixoto.
Üks fesitvali esinejaid on portugallane Luis Peixoto. Foto: Folk.ee

Ajal, mil luuperist on saanud juba ammu tavapärane vahend pärimusmuusikute pillipargis, on ka paljud teised elektroonilised muusikariistad leidmas teed pärimuslikku muusikat viljelevate artistide pilliarsenali hulka. Samuti on möödas aeg, kui elektroonilisi muusikavahendeid seostati vaid tantsulise muusikaga. Tehnoloogia areng pakub võimalusi neid vahendeid kasutada mis tahes muusikastiili juures ja pärimusmuusika pole siin mingi erand.

Lisaks sellele, et nende vahenditega jäljendatakse autentseid originaalpille ja -helisid, lastakse arhiivisalvestisi läbi vocoder`ite ja kasutatakse muid efekte, rakendatakse neid ka täiesti uue loomisel ja esinemistel iseenesestmõistevate abivahenditena. Seetõttu tõusebki pärimusmuusikas esile täiesti uus žanr – elektrooniline pärimusmuusika, mis ühendab endas autentse, sajandite taha ulatuva pärimuse ja moodsa tehnoloogia.

Laupäeval, 18. aprillil peetav Eesti esimene elektroonilise pärimusmuusika festival koondabki selle uue esilekerkinud žanri väljapaistvamad esindajad Viljandi pärimusmuusika aita, et pakkuda teemakohaseid loengkontserte ning palju muusikat ambientsetest helirännakutest biidise-bassise tantsumuusikani.

Festival algab kell 17 loengkontsertide plokiga, kus eesti elektroonilise muusika algusaastatest tuleb rääkima Sven Grünberg ja luuperi kasutamisest oma loomingu esitamisel Maarja Nuut ning Austraaliast kohale sõitnud välis-eestlane Olev Muska jutustab 1985. aastal välja antud esimese elektroonilise folkmuusika plaadi «Old Estonian Walzes» taustaloo. Kõiki loenguid ilmestavad ka helinäited ja visuaalne taust.

Kontsertprogramm algab kell 20 pärimusmuusikat ja ambienti kokku segava Epifoliumi etteastega. Lisaks esinevad kahel laval veel meisterjaan, Pastacas, Trad.Attack! ja portugallane Luis Peixoto. Terve õhtu ja öö mängivad pärimusmuusika aida eri soppides muuusikat Raadio 2 saate Etnokonservid DJ-d Daysleeper, Don Erikson ja San Antonio, kelle muusikavalikus on festivalile kohaselt tantsuline-elektrooniline maailmamuusika.

Lisaks muusikale pakub festival visuaalset programmi, mille eest seisab hea Frindo Kveiks ehk kunstnik Martin Rästa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles