Imre Sooäär: Valede ja hirmutamisega valimisi ei võida

Imre Sooäär
, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär
Imre Sooäär Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

VIIMASEL AJAL on Keskerakond avaldanud arvamusartikleid, millega püüab pensionäre otseste valede või oskusliku hämamise abil paanikasse ajada. Paljudes neist on juttu sellest, just nagu oleks praegune valitsus pensione vähendanud või seda teha plaaninud.


On äärmiselt kahetsusväärne, et Keskerakond on valimiste lähenedes taas asunud hirmutama ühiskonna nõrgemaid gruppe. Sellist vastutustundetut käitumist ei õigusta miski, isegi mitte opositsioonis olek.

Ilmselt tuleneb see Keskerakonna ärevusest, mida põhjustab asjaolu, et valimiste eel on tema populaarsus eakate hulgas kahanenud. Samuti on Keskerakonnale pinnuks silmas asjaolu, et valitsus on välja võideldnud euro, sealjuures pensione vähendamata ja vanemahüvitise süsteemi lõhkumata. Selle asemel on kärbitud riigiaparaadi kulusid.

OLGU VEEL kord selgelt välja öeldud: Reformierakond ei ole kunagi nõudnud pensionide vähendamist ega kavatse seda ka teha. Valitsus ei kärpinud pensione isegi kriisi kõige raskematel hetkedel, kui kogu riigis tehti suuri kärpeid nii era- kui avalikus sektoris.

Kui tõele näkku vaadata, siis Reformierakonna juhitud valitsus on viimase viie aasta jooksul pensione hoopis kahekordistanud: 2005. aastal oli Eesti keskmine vanaduspension 2302 krooni, alates 2009. aasta aprillist on see suurenenud 4723 kroonini.

Reformierakond soovib ka edaspidi pensione tõsta. Mida kiiremini tuleb masust välja majandus, seda kiiremini kasvavad ka need. Just selleks seatigi sisse pensionide indekseerimine.

Mäletame kõik, kuidas Keskerakonna juht kuulutas enne eelmisi valimisi küll Eesti krooni, küll pensionide kukkumist. Need ettekuulutused osutusid mulliks. Täpselt sama püütakse praegu teha põllumeestega maarahva kongressi sildi all valimisüritust organiseerides.

On aeg rahva hirmutamisele ja paanika tekitamisele lõpp teha. See pole aus ega hea tava. Selle asemel võiks mõne asjaliku ideega lagedale tulla.

RIIGIKOGU valimiste lähenemine toob kaasa vajaduse arutleda, kuidas Eesti elu paremaks muuta. Erakondadel on selleks erisugused ideed ja erisugused põhimõtted ning nende selgitamine avalikkuses on teretulnud. Kuid ühiskonna vähem kindlustatud gruppe alusetult hirmutada ja neile valetada, nagu teeb Keskerakond, on ebaeetiline ja vastutustundetu.

Head mõtted, ka opositsiooni asjalikud ettepanekud, on alati oodatud, aga valedega valimisi ei võida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles