Folgifestival avalikustas esimesed esinejad

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Casey Driesseni muusikat on mõjutanud paljud muusikud ja stiilid nagu näiteks džäss, funk, pop ja kantri.
Casey Driesseni muusikat on mõjutanud paljud muusikud ja stiilid nagu näiteks džäss, funk, pop ja kantri. Foto: Erakogu

XXIII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas esimesed artistid, kes tulevad suvel Viljandisse esinema. Lavale astuvad viiulimuusika piire kompav Casey Driessen Ameerika Ühendriikidest, Warssaw Village Band Poolast, soomlaste Frigg, Lo Còr De La Plana Prantsusmaalt ja samalt maalt tuleb festivalile ka Acid Arab.

Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealiku Tarmo Noormaa sõnul esindavad esimesena väljakuulutatud artistid hästi neid suundasid, mida festivaliteemat paika pannes eesmärgiks võetud sai. Tänavuse festivali teema „Vabadus“ on inspireeritud hetkeolukorrast pärimusmuusikas ja maailmas toimuvast üldisemalt. 
„Oleme seekord esinejaid valinud loomingu- ja tõlgendamisvabaduse printsiipe silmas pidades või siis otsinud artiste, kes oma tegevusega kaitsevad õigust vabadusele,“ selgitas Noormaa. „Nii köitis mind näiteks poolakate Warssaw Village Bandi sünnilugu, kus ansambel sündis vastureaktsioonina traditsioonipuristide väiklusele Poola muusikaareenil, kuna bändiliikmete arvates võrdub loomingu piiramine inimväärikuse kaotusega.“
Loomingulist vabadust ja loovat lähenemist pärimusmuusikale iseloomustab Noormaa hinnangul suurepäraselt ka Ameerika Ühendriikide viiuldaja Casey Driessen. 
„Tema moodi viiulimängu piire nihutada ja kombata oskavad vähesed,“ kõneles üheksandat korda Viljandi pärimusmuusika festivali programmi eest hoolitsev Noormaa. „Oma kontsertidel  tõestab see 34-aastane virtoos, et pedalboard`i, ühe viikeelse viiuli võimalused on piiramatud.“ 
Lennukitehases kahel õhtul aset leidva tantsulist maailmamuusikat pakkuva ööklubi naelaks on Pariisist saabuv duo Acid Arab. 
„DJ-programmid on folkmuusika festivalidel tõusev trend ja meil on au oma esimeses täismahus ööklubiprogrammis esitleda selle žanri absoluutset tipptaset!“ on Noormaa uhke. „Acid Arabi näol on tegu hetkel nõutud DJ-tandemiga, kes on oodatud külaline nii tantsu- kui folkmuusika festivalidel.“ 
Lisaks eelnimetatutele on esimeste väljakuulutatud esinejate hulgas oamaloomingule toetuv aga pärimusest läbiimbunud Frigg Soomest ja polüfoonilist meestelaulu ning löökpillimängu oskuslikult ühendav Lo Còr De La Plana Prantsusmaalt.  
XXIII Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset 23.-26. juulini 2015. Nelja päeva jooksul saab osa ligi sajast kontserdist, õpitubadest, filmiprogrammist, muinasjututoast, näitustest ja paljust muust, mis Viljandi pärimusmuusika festivali osaks olnud.  
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles