Õpilased on tervisliku toidu omaks võtnud

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni gümnaasiumi VIII-c klassi õpilane Marten Visnap rüüpab
lõunatoidu kõrvale isukalt piima.
Jakobsoni gümnaasiumi VIII-c klassi õpilane Marten Visnap rüüpab lõunatoidu kõrvale isukalt piima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi ja euroliidu toel jagatakse ka algaval õppeaastal koolides ja lasteaedades piimatooteid ning puu- ja köögivilju.


Toetusi vahendab põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA). Selle pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul võib koolipiimaprogrammi abil asjakohaseid tooteid pakkuda lasteaialastele, I—XII klassi õpilastele ja põhihariduse põhjal õppivaile kutsekoolide õppureile.

«Värsket puu- ja köögivilja võimaldab toetusskeem jagada vaid algklasside õpilastele,» ütles Sarv-Kaasik.

Banaani eest soodustust ei saa

Puu- ja köögivilju soovitatakse anda lastele 80—100-grammiste portsjonitena ning toetust nende jagamiseks saab koolinädalas viis krooni lapse kohta. Piimatooteid on lapsele ette nähtud 0,25 liitrit päevas ning toetusemäär sõltub tootest.

Toetuste andmisel kehtivad Maris Sarv-Kaasiku kirjeldust mööda teatavad piirangud. Nimekiri toetatavatest toodetest on üleval PRIA kodulehel.

«Näiteks ei sobi koolipuuviljaks troopilised viljad — nende eest toetust ei maksta. Koolipiimatoodete hulgas ei tohi olla maitsestatud jogurteid, küll aga sobivad sinna maitsestamata jogurt, maitsestatud hapupiim või piim,» täpsustas ta.

Toidulaud on tervislikum

Abja gümnaasium on liitunud nii koolipiima- kui puuviljaprogrammiga. «Toidulaud pole küll palju muutunud, sest nii piim kui köögiviljad on kogu aeg menüüs olnud, kuid toetuste abil on toidukord soodsamaks läinud,» hindas direktor Jüri Ojamaa.
Tema sõnul on Abja

kooli laste laual palju kohalike tootjate toiduaineid. «Näiteks jogurtid tulevad Pajumäe talust,» lausus Ojamaa.

Viljandi Jakobsoni gümnaasiumi direktori Eero Järvekülje hinnangul on toiduprogrammid hästi tööle läinud ja õpilased tunduvad rahul olevat. «Olen veendunud, et laste toidulaud on seeläbi palju tervislikumaks muutunud,» hindas direktor.

Jakobsoni kooli söökla kokk Ljubov Kaibijainen tõdes, et lapsed harjuvad selle toiduvalikuga üha enam ning võtavad meelsasti salatit ja joovad piima.

«Kes soovib keefirit, peab seda ise ostma, kuid päris paljud eelistavad juua sidruniga vett, mis on tasuta,» rääkis Kaibijainen.

Puu- ja köögiviljad on koka sõnutsi laual ka siis, kui päevamenüüs on supp. «Õunad ja ploomid maitsevad lastele hästi,» tõi Kaibijainen näiteks.

Et Jakobsoni gümnaasium kuulub tervist edendavate koolide nimistusse, püüeldakse Eero Järvekülje sõnul üha enam sinnapoole, et ka kohvikus müüdav kaup oleks nii palju kui võimalik E-ainetest prii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles