Kodutoetust saab 26 Viljandimaa lasterikast peret

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riik eraldab 276-le nelja- ja enamalapselisele perele kodutoetusteks 35 miljonit krooni. Keskmine toetuse summa on 100 181 krooni ning kõige rohkem rahuldati taotlusi Ida-Virumaalt (36), Tartumaalt (36) ja Viljandimaalt (28). Kokku laekus KredExile 758 taotlust kogusummas 73,3 miljonit krooni.


«Lasterikaste perede kodutoetust on saanud juba enam kui tuhat peret,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

«Seni on toetus olnud programmipõhine, aga mõistlik oleks see seadustada ja laiendada seda ka kolmelapselistele peredele,» leidis minister.

Toetust saavates peredes oli keskmine maksustatav tulu kahel eelmisel kalendriaastal ühe pereliikme kohta 198,66 krooni kuus, peredes on keskmiselt 4,9 last ja elatakse 3-toalisel elamispinnal, mille suurus on 47,1 m². Toetuse saajate hulgas oli ka 14 peret, kelle keskmine maksustatav tulu 2008. ja 2009. aastal oli 0 krooni. Kõige lasterikkamates peredes, kes elavad Pärnumaal ja Tartus, kasvab kümme kuni 19-aastast last.

Taotlejate eluaseme olukorda hindas viieliikmeline komisjon, kuhu kuulusid KredExi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti lasterikaste perede liidu esindajad.

KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul tuli taotlusi hinnates tõdeda, et lasterikaste perede eluasemed on väga erinevad.

«On peresid, kes on eluasemelaenu abil endale ilusa kodu soetanud või olemasoleva renoveerinud, kuid on ka neid, kelle elupaik on väga kehvas seisus — majapidamises puudub vesi, elatakse kitsastes tingimustes ja remondiks raha pole,» ütles Mirja Adler.

Kõigile taotlejatele saadetakse otsuse kohta kiri ning positiivse otsuse saanud peredega sõlmitakse toetuse kasutamiseks leping.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eraldatud riiklik tagastamatu toetus eluasemetingimuste parandamiseks on mõeldud lasterikastele peredele, kus kasvab neli või enam last ning sissetulek ühe leibkonna liikme kohta on kahe viimase aasta tuludeklaratsioonide alusel kuni 4 350 krooni kuus.

Riik toetab taotleja eluasemetingimuste parandamise projekte 90—100 protsendi ulatuses nende maksumusest. Toetuse eesmärk on nelja- ja enamalapseliste perede elamistingimuste parandamine, tänapäevastamine ning sotsiaalse tõrjutuse vähendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles