Töösoovijaid napib kriisist hoolimata

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tõstukijuhi koht on Sakala Saeveskis juba pikka aega vaba olnud. Ehkki esmapilgul näib töösoovijaid päris
palju olevat, ei lähe enamik pakutavat oma silmaga vaatamagi.
Üks tõstukijuhi koht on Sakala Saeveskis juba pikka aega vaba olnud. Ehkki esmapilgul näib töösoovijaid päris palju olevat, ei lähe enamik pakutavat oma silmaga vaatamagi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Hoolimata sellest et Viljandimaal on registreeritud rohkem kui paar tuhat töötut, näevad ettevõtted mõnikord töökäte leidmisega peaaegu sama kurja vaeva kui buumi ajal.


Suure-Jaani külje all Kõidamal tegutseva Sakala Saeveski tootmisjuht Toomas Truu on juba mõnda aega otsinud kahveltõstuki juhti ning kasutanud selleks nii töötukassa abi, ajalehereklaami kui tutvusi. Ometi on töökoht endiselt vakantne.

«Huvi tuntakse küll, aga tööleasumiseni ei jõuta,» nentis Truu. «Viis meest, kellega kohtumise kokku leppisin, ei tulnud lihtsalt kohale. Paar tükki käisid vaatamas, kuid ka neile see töö ei sobinud. Üks saatis ööl enne tööleasumist sõnumi, et ta ikkagi ei tule.»

Toomas Truu möönis, et pakutav palk pole suur ja kindlasti raskendab Sakala Saeveskisse personali leidmist seegi, et firma asub Viljandist 25 kilomeetri kaugusel.

«Seda kõike olen kandideerijatele juba telefonis öelnud,» sõnas ta. «Sageli oli isegi enne tingimustest rääkima hakkamist aru saada, et tegelikult ei ole inimene tööst huvitatud.»

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan tõdes, et Sakala Saeveski juhtum pole ainuke sellelaadne.

«Näiteks soovis üks firma hiljuti ehitajaid palgata ja kuigi ettevõtte esindajatega pidanuks kohtuma minema paarkümmend meest, jõudis pärale vaid neli,» lausus Laan. «Üks asi on see, kui pakutav ei sobi, kuid mida arvata, kui inimene isegi kohale ei lähe?»

Toomas Truu hinnangul võib vähese tööinnu taga peituda see, et osa töötuna registreerituid teenib leiba mitteametlikult. Samas peavad nad aeg-ajalt mõnele kohale kandideerima, sest muidu kaoks õigus tervisekindlustusele ja muudele töötukassa pakutavatele hüvedele. «Aga võib-olla oleme jõudnud heaoluühiskonda ja toetustest piisab äraelamiseks?» arutles Truu.

Merit Laan avaldas lootust, et ettevõtjad annavad töötukassale formaalsetest tööotsijatest teada, sest nii saab asutus pühenduda tõesti tööd saada soovivate inimeste aitamisele. «On ju ka väga tublisid ja aktiivseid tööotsijaid,» märkis ta.

Laan rõõmustas, et tööpakkumisi on viimasel ajal juurde tulnud ning kõigile kohtadele töötukassal sobivat kandidaati soovitada polegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles