Liikumispuudega laste kaasamine

Monika Haukanõmm
, Eesti puuetega inimeste koja juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PÕNEVATE METSARADADE avastamine ja rannaliival jalutamine on enamikule loomulikud tegevused, milleks pole mingeid takistusi. Iseenesestmõistetavad ei ole need aga liikumispuudega inimestele. Neile on looduses viibimine tihti tõeline proovikivi. Keskkonnast isegi suuremaid väljakutseid esitab aga ühiskonnas leviv tõrjuv hoiak, mis on sageli tingitud kogemuse puudumisest ja eelarvamusest.

Tolerantsust on kõige lihtsam kujundada lastes, kaasates neid oma erinevate eakaaslastega ühistesse tegevustesse. Teerajajana selles vallas saab välja tuua Ida-Virumaal tegutseva Remniku puhke- ja õppekeskuse, millest kujuneb eelolevaks suveks laager, kus hakkavad ühiselt aega veetma nii terved kui liikumispuudega lapsed. Lastekaitse liidu ja McDonald’si initsiatiivil ellukutsutud projekt on hea näide kaasavast ideoloogiast ning sellest, kuidas koosõppimise ja -tegutsemise kaudu on võimalik luua eeldus sallivama ja mõistvama ühiskonna kujunemiseks.

LIIKUMISPUUDEGA LAPSI kaasates tuleb arvestada, et neile on vajalikud kohandatud keskkond ja ligipääsetavus. Ka piiratud liikumisvõimega inimesed soovivad tegutseda võimaluse korral kõrvalise abita. Seda peetakse silmas ka Remniku laagri puhul. Sinna rajatavad laudteed võimaldavad lastel pääseda ratastooliga ühisruumidesse, mänguplatsidele ja isegi randa, ükskõik mis ajal niisugune soov ka ei tekiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles