Viljandimaa võitis soomlaste südamed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi peetati Eestit tutvustavat mardilaata, kus tänavu oli keskse tähelepanu all Viljandimaa.
Helsingi peetati Eestit tutvustavat mardilaata, kus tänavu oli keskse tähelepanu all Viljandimaa. Foto: Johan-Kristjan Konovalov

Sel nädalavahetusel 31. korda peetud mardilaat ehk Martin markkinat on aastatega kasvanud suurimaks Eestit tutvustavaks sündmuseks Soomes. Sel aastal käis laadal 17 000 inimest, kellele Eesti ja eriti Viljandimaa kultuur, käsitöö, toit ja vaatamisväärsused on jälle veidi tuttavamad.

Tuglase seltsi eestvõttel korraldatava mardilaada juhatasid reedel sisse uue muusika ansambli UMA kontsert ning Viljandimaale keskendunud äri- ja turismiseminarid. Seminaridel jäi maavanem Erich Palmi sõnul kõlama mõte, et Viljandimaa on Soome ettevõtjale ja turistile palju lähemal, kui esmaspilgul tundub.

Igal aastal on mardilaada fookuses üks Eesti piirkond. Sel aastal oli peatähelepanu Viljandimaa kultuuril, toidul, käsitööl, ettevõtlusel ja vaatamisväärsustel. Suure osa kultuuriprogrammist pakkus Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, kes on olnud mardilaada asendamatu koostööpartner juba aastaid.

Üles astusid näiteks Ro:Toro, Andre Maaker ja Ain Agan, Kulno Malva ja Tõnis Kirsipu. Kultuurilaval rääkis Eesti ja Soome kultuurikoostööst kultuuriminister Urve Tiidus. Oma äsja soome keeles ilmunud raamatuid tutvustastid eesti kirjanikud. Tiit Aleksejev tunnistas, et mardilaadal oli kuulajaid rohkem ja huvi isegi suurem kui raamatumessidel. Turismilaval tutvustati Eesti reisisihtkohti ning kuulata sai Viljandimaa muusikuid. Viljandimaale reisivaid soomlasi rõõmustab kirjastuselt Solness just laadaks ilmunud «Tapion matkassa Viljandiin ja Mulgimaalle». Uued eesti filmid tõid laada kinosaali rahvast täis ja laupäevaõhtusel simmanil tantsisid Untsakate taktis nii soomlased kui kohalikud eestlased.

Helsingi kultuurikeskuses Kaapelitehdas laupäeval ja pühapäeval peetud mardilaadal pakkus kultuurielamusi umbes 150 esinejat, eesti toitu ja käsitööd sai osta 160 ettevõtjalt ning reisiinfot jagas mitukümmend turismiettevõtjat ja -organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles