«See» Tommy Smith esineb Viljandis

, «MuusikaSündmuse» korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti duo Tommy Smith ja Brian Kellock  esineb esimesel advendil pärimusmuusika aidas.
Šoti duo Tommy Smith ja Brian Kellock esineb esimesel advendil pärimusmuusika aidas. Foto: Erakogu

Pühapäeval, 30. novembril musitseerib pärimusmuusika aidas kontserdil sarjast «MuusikaSündmus – muusika, millest lihtsalt ei loobuta»  saksofoni-klaveri duo Tommy Smith ja Brian Kellock Šotimaalt.

Jah, see on seesama Tommy Smith (1967) – särav saksofonitäht, Šoti rahvusliku džässorkestri juht ja helilooja, kes oma esimese heliplaadi «Giant Strings» salvestas kuueteistkümneselt, tänaseks on tal neid kogunenud 26. Ta on seitse korda pälvinud Šoti kõrgeima džässiauhinna Scottisch Jazz Award. Tema mängus võluvad sügavus ja romantilisus, detailipeensus ja virtuoossus. Ta  muusikalisteks partneriteks on olnud nii Chick Corea, Trilok Gurtu, John Scofield ja paljud teised. Tema seekordne lavapartner Brian Kellock on samaväärne ja tema stiili on võrreldud Monty Alexandri ja Oscar Petersoniga. Duo Smith-Kellock koostöös on valminud kolm helikandjat: «Bezique», «Symbiosis» ja värske «Whispering of the Stars», mis kõlab kontserdil. Kõlavad džässiklassika teemad nagu  Michel Legrand`i «You Must Belive in Spring» ja «The Summer Knows», Hoagy Carmichaeli unustamatu «Stardust», Glen Milleri «Moonlight Serenade», Duke Ellingtoni «Warm Valley» ja paljud teised aegumatud lood, mida sadu kui mitte tuhandeid kordi on interpreteeritud, kuid milles duo pakub uusi värskeid esitusnüansse. Erinevate väljaannete muusikaajakirjanikud iseloomustavad kooslust sõnadega «sädelev partnerlus», «loomulik kooskõla», «maailmaklass». The Guardiani muusikaarvustaja John Fordham võtab duo džässistandardite tõlgenduse kokku ühe lausega: «Nad võivad mängida mida iganes, sest oskavad asjadest suuresti mõelda viisil, mida teised ei suuda.»

Kuigi kontsert leiab aset pärimusmuusika aida suures saalis, on kohtade arv piiratud. Et muusikud soovisid esineda salongimiljöös, loome ehk  rajame saali kohviku, kus publik saab istuda laudades ja nautida kõike, mida pakutakse. Kontsert algab kell 16 ja saalikohvikusse pääseb 45 minutit varem. Eelmüügist pileti ostnud muusikasõbrad saavad lauakohad saalis täpsustada kohapeal.

Lisan selgituseks, et olen korduvalt pidanud vastama küsimusele: «Teil esineb seal Tommy Smith, kas see on see Tommy Smith?» On küll. Selles saalis ja sellel laval on ju «MuusikaSündmuse» sarjas esinenud Django Bates, Britt Qentin (M-Pact), Nguyen Le, Han Bennik, Datevik Hovanesjan, Nathalie Clein ja paljud teised maailma muusikaelu märgilised tegelased. Näiteks meie seekordsel aastalõpukontserdil kaastegevad klarnetistidest kaksikud Daniel ja Aleksander Gurfinkel soleerivad teatava regulaarsusega Zubin Mehta juhitavate orkestrite ees.  Ja lisame siia eesti tippmuusikute kooslused! Seega on äärmiselt  loogiline, et Viljandis esineb «seesama» Tommy Smith.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles