Algul täiesti kõrvale jääma pidanud Viljandi rajoon sai keti pikima jupi

Küllo Arjakas
, Tallinna linnaarhiivi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

23. augustil 1989 moodustatud inimkett läbi Baltimaade kujunes enneolematult võimsaks ja selge sõnumiga aktsiooniks. See oli Balti tee vabadusele. Inimketi ülevus, mastaapsus ja rahumeelsus hämmastasid kogu maailma.

Praegu paneb kindlasti imestama organiseerimistöö kiirus nii Eestimaa Rahvarinde (RR) juhtkonnas kui piirkondlikes rahvarinnetes. Eesti, Läti ja Leedu rahvarinnete tegevust koordineeriva Balti Nõukogu esimene koosolek peeti 15. juulil Pärnus. Seal tutvustas Edgar Savisaar plaani moodustada 23. augustil, kurikuulsa Molotovi-Ribbentropi pakti (MRP) 50. aastapäeval inimahel Tallinnast Vilniuseni.

Aktsioon kavandati eeskätt Kremli raputamiseks, sest juuni algul Moskvas NSV Liidu rahvasaadikute kongressil suurte lootustega moodustatud niinimetatud MRP komisjoni töö hakkas venima. Sai üha selgemaks, et 23. augustiks ei võeta Moskvas vastu MRP-d ja selle salaprotokolli hukkamõistvat otsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles