Juhtkiri: Suvine pidude linn

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanamuusika festivali logo
Vanamuusika festivali logo

Viljandis on alanud peoaeg. Uskuge või mitte, aga täna käib Viljandis korraga neli festivali. Jätkuvad juba mõni päev tagasi alanud vanamuusikute pidu ning Noore Tantsu festival. Täna ja homme võivad soovijad osa saada esimesest filmi- ja muusikafestivalist «Fellin in focus» ning täna õhtul jõuab Viljandisse ka tükike rahvusvahelisest kunstifestivalist «Arteground», mis koosneb Soome kunstnike näitusest ja paarist lennukitehases peetavast sümpoosionist.

Tegemist on kultuurisündmustega, mille puhul ei saa rääkida kogu linna hõlmavast peost, mis tavaliselt käib kaasas Viljandi suurima festivali, folgipeoga. On ilmselge, et vanamuusika festivali kontserdid või Noore Tantsu festivali õpitoad ja etendused ei meelita ligi tuhandeid. Aga need, kes tulevad, on tõelised huvilised ja esinejale parim publik.

Paljudele viljandlastele ei lähe praegused festivalid korda. Suur osa ei kavatse neist ühestki osa saada ja see on iga inimese enda vaba valik. Olulised on kõik need kontserdid ja etendused sellegipoolest, sest festivalidele saabuvad välismaised esinejad ja osalejad ergutavad Viljandi turismiäri ning toovad linnapilti värskust.

Üsna suur on festivalide osa linna maine kujundamises. Kultuurilinna tiitli kandmiseks ei piisa üksnes kultuuriakadeemiast, ehkki selle õppeasutuse najal püsivad paljud kultuuripeod. Viljandi pärimusmuusika festivali algus on otseselt seotud selle kooliga. Ka täna esimest korda peetava «Fellin in focuse» tegijad on akadeemiast.

Seega aitab akadeemia luua Viljandisse väärtusi, mis annavad kaalu juurde ühtaegu nii linnale kui koolile. Võitjad on seega kõik. Ka need, kes ühestki Viljandi festivalist osa ei võta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles