Salme Ulgal on sajandipikkusest elust eredamailt meeles noorusaeg

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salme Ulk 19. augustil viimaseid tunde 101-aastasena oma toas Kolga-Jaani hooldekodus
Salme Ulk 19. augustil viimaseid tunde 101-aastasena oma toas Kolga-Jaani hooldekodus Foto: Joel Urbel / Sakala

Kui Salme Ulk peaks oma sünnipäevatordilt puhuma ära nii mitu küünlaleeki, kui mitu aastat ta vana on, võtaks see ta ilmselt hingetuks, sest aastaid on tal seljataga juba üle saja.

Kolga-Jaani hooldekodus elav Salme Ulk, kes sai eile 102-aastaseks, on pea viis korda vanem kui Eesti taasiseseisvunud vabariik ning kuus aastat vanem kui 1918. aastast arvatav Eesti riik. Ta on kui elav ajalooraamat, kuid erinevalt tavalisest akadeemilisest ajalookirjutisest ei ole tema mälulehekülgedel eredas kirjas poliitiliselt tähtsad sündmused, vaid ikka isiklikud südamelähedased meenutused nooruspõlvest, mis teevad raamatu hoopis põnevamaks ja erilisemaks.

Salme Ulga tervis on nii tema enda kui hooldekodu juhataja Eda Protsini kinnitusel muidu hea, kuid aastate möödudes on hääbunud nägemine ning kehvaks jäänud kuulmine. See ei sega Ulgal oma toimetusi tegemast ning nii andis ta oma mälestustele tuginedes sünnipäevaeelsel päeval Sakalale toreda intervjuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles