Maarja Nuut valiti maailmamuusika tippfestivalile

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Nuut on esimene kodumaine artist, kes valiti Hispaanias, Santiago de Compostelas toimuva maailmamuusika suursündmuse põhiprogrammi.
Maarja Nuut on esimene kodumaine artist, kes valiti Hispaanias, Santiago de Compostelas toimuva maailmamuusika suursündmuse põhiprogrammi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viiuldaja Maarja Nuut valiti maailmamuusika messi WOMEX showcase põhiprogrammi. 22.-26. oktoobrini Hispaanias, Santiago de Compostelas toimuva maailmamuusika suursündmuse põhiprogrammi pole kunagi varem kuulunud ükski Eesti artist.  

 Omamoodi pärimusmuusikute rahvusvahelise kvaliteedimärgi sümboliks kujunenud kutset on taotlenud mitmed Eesti esinejad, aga seni tulemusteta. Womex on rahvusvaheliselt tunnustatuim maailmamuusika asjatundjate kokkutulek, mis tähistab tänavu kahekümnendat juubelit. Ühendades omavahel muusika- ja filmifestivali, muusikute turu, konverentsid ja valdkonna auhindade üleandmiste tseremooniad, on see sündmus kujunenud suurimaks omataoliseks maailmas.

Tänavuse Womexi muusikafestivali programmis on 32 artisti, kelle hulgas on žanri absoluutsed tippnimed, nagu näiteks Ed Motta Brasiiliast, Ethiocolor Etioopiast, Orkestra Mendoza Ameerika Ühendriikidest ja teised. Meie regioonist on põhiprogrammis esindatud soomlaste Ilkka Heinonen Trio ja Viljandiski esinemas käinud Otava Yo Venemaalt. Aastaid väldanud töö tulemusena kuulub sellesse hoolega valitud seltskonda tänavu ka Maarja Nuut.

Maarja Nuut on Virumaalt pärit viiuldaja ja laulja, kes oma muusikas võtab eeskuju peamiselt vanade külapillimeeste mängust ja pärimustantsude mustrijoonistest. Kasutades looperi minimalistlikke rütme loob ta oma esinemistel omanäolise helimaailma, kus traditsioonilised tantsulood, laulud ja jutud põimuvad live-elektroonikaga. Möödunud aasta kevadel ilmus Maarja debüütplaat "Soolo", mis on pälvinud tähelepanu ja tunnustust juba mitmel pool maailmas. Plaat valiti tunnustatud inglise ajakirja fRoots lemmikute hulka ning jõudis ka nende kogumikplaadile.

Womexi messist võtab lisaks Maarjale oma messiboksiga osa ka MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskuse delegatsioon ja mitmed Eesti pärimusmuusikud, et tutvustada kohalesõitnud delegaatidele siinset muusikat ja keskuse tegevust. Kohal on ka Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuht Tarmo Noormaa, et saada inspiratsiooni järgmise suve festivali esinejatevaliku kokkupanemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles