Eesti vajab tugevat regionaalpoliitikat

Jüri Ratas
, Riigikogu aseesimees, Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Laura Oks / Postimees

JUBA LIGI kakskümmend aastat on Eestis räägitud piirkondlikust ebavõrdsusest ning keskustest kaugemal asuvate omavalitsuste rahvaarvu kahanemisest. Võimaliku lahendusena on välja pakutud erinevaid haldusreformi mudeleid ja  maksumuudatusi, kuid tegudeni pole jõutud.

Kahjuks on viimaste valitsuskoalitsioonide tegevus näidanud, et kohalikke omavalitsusi ei peeta võrdväärseteks koostööpartneriteks. Minu väidet tõestavad omavalitsuste tulubaasi kärpimine, hulga kohalike maksude kaotamine, kohalike teede rahastuse vähendamine ja mitmed teised otsused.

Üle kuue aasta regionaalministri ametit pidanud Siim Valmar Kiisler pühendus omavalitsuskorralduse reformi väljatöötamisele. Tema käesoleval kevadel riigikogule esitatud tõmbekeskuste Eesti mudel näeb ette omavalitsuste arvu vähendamist 215-lt maksimaalselt 63-ni. Samas ei lahenda see reformikava kõige olulisemat: riigi ja omavalitsuste ülesannete jaotust ega tulubaasi küsimust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles