Ennast üllatanud Israel: praegu on lahe sporti teha

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Israel
Märt Israel Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti kergejõustikuvägilased Märt Israel ja Taavi Peetre ei osanud aimatagi, et vorm muutub korraga nii heaks – Israel heitis Viljandis maailma hooaja kümnenda tulemuse, Peetre püstitas aga kuulitõukes isikliku rekordi. 

Rootsist võistlustelt saabunud Israel jõudis kodusesse Viljandisse alles möödunud ööl kell 2. Mõistagi oli tal hommikul lihastes roidumus ning kui lisada Mulgimaa pealinnas valitsenud 30-kraadine leitsak ja teadmine, et viimase kuue päeva jooksul asub ta võistlustulle juba kolmandat korda, pole kettamehe võistluseelseid tundeid raske aimata.

Kuid juba esimesel katsel lendas ketas 66.31, hiljem veel kolm korda üle 64 meetri – ilmselgelt on Israel astunud uuele tasemele. «Midagi sellist ei osanud ma oodata,» õhkas ta. «Aga praegu on tõesti väga lahe sporti teha!»

Israeli viimase aja head tulemused on seda hinnatavamad, et tegelikult oli tal käsil raskemate treeningute tsükkel, mis lõppes alles Eestisse naasmisega.

Israel eelistas Viljandi võistlust Kreekas toimunud jõuproovi kopsakamale rahale. Kodukanti tõmbas teda teatud nostalgia, lapsepõlves pidevaks võistlusareeniks olnud staadionil polnud ta rassinud juba seitse-kaheksa aastat. «Näed, siit ostsin jäätist nagu vanasti,» viipas ta muhedalt naeratades staadioni ja järve vahele jääva rannakohviku poole.

Teine Karksi-Nuia mees Margus Hunt püstitas eile samuti isikliku rekordi 61.33. Üle 60 meetri piiri lendas ketas veel kolmel korral. Paraku ei andnud see enamat 4. kohast. Kuus sentimeetrit rohkem heitis vanameister Aleksander Tammert, kelle ette mahtus veel ka ukrainlane Ivan Grišin (62.43).

Tiitlivõistlustelt kaks pronksi saanud Tammert pole tänavu ketast lendama saanud ning kui tulemused ei parane ka Eesti meistrivõistluste ajaks, ei näe ta erilist mõtet Barcelona EMile sõita. Samas nägi ta võimalust, et ei pruugi niisamagi koondisse mahtuda. Selleks peab aga Hunt heitma Eesti meistrivõistlustel märgatavalt kaugemale.

Hoopis parem on seis Tammerti õpilasel Peetrel, kes püstitas eile kuulitõukes isikliku rekordi 20.33. Viimasel katsel tõukas ta koguni 20.50, ent astus napilt ringi servale.

«Oleks viimane tõuge kirja läinud, jäänuks ma rahule – praegu aga mitte,» sõnas Peetre. «Asjade selline käik oli ebaõnn, tõuke pikkusele ei andnud selline üleastumine midagi juurde.»

Peetrele oli see tänavu juba neljas kord tõugata üle 20 meetri ning huvitava tähelepanekuna märkis ta, et kõigil neljal võistlusel on Tammert kohal viibinud ja teda abistanud.

Hooaja eel lootis Peetre tõugata stabiilselt 19.30–19.50 kanti, ent reaalsuses on kuulikaared pool meetrit pikemad. EMile mõeldes ei kavatse ta ikkagi oma plaane muuta. «Spetsiaalselt ma EMiks ei valmistu – eesmärk oli tänavu võimalikult palju võistelda ning seda liini püüan jätkata,» kinnitas ta.

Kivi langes eile südamelt kolmikhüppajal Jaanus Uudmäel. Ligikaudu aasta vigastuse tõttu meelisalast eemal olnud mees täitis tagasitulekuvõistlusel EM-normi, hüpates 16.51. «Kõige tähtsam on see, et saan nüüd rahulikult EMiks valmistuda. Varem pole ma kunagi esimese võistlusega normini jõudnud,» märkis Uudmäe. «Samas tean, et varu jäi küllaga. Tehniliselt olid hüpped nigelad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles