Ka Eesti meedia on sageli mustvalge

Urmas Suik
, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Suik
Urmas Suik Foto: Elmo Riig / Sakala

TRUUALAMLIK VENE meedia suudab ikka üllatada. Et Krimmi okupeerimise tõttu tundub venelastel olevat probleeme nii-öelda tatarlaste skeemi paigutamisega, näib olevat päevakorda tõusnud tatarlaste Kaasani khaaniriigi vallutamine tsaar Ivan Vassiljevitši poolt aastal 1552. Ühes Vene telekanalis selgitati teemat umbes nii, et see ei olnud mitte vallutamine, vaid tavaline terrorismivastane operatsioon tollaste kommete kohaselt.

See võib olla teatud määral tõsi, sest elatise hankimine naabrite röövimise teel oli noil aegadel tavaline. Mida tatarlased ise asjast arvavad, sellest väga palju ei räägita, aga küllap leidub iga rahva hulgas piisavalt tegelasi, kes on isikliku kasu nimel valmis maha müüma mida tahes. Võib arvata, et üsna pea leidub tegelasi, kes tänavad vägevamat naabrit enda vabastamise eest eelmise võimu alt. On ju siinmailgi neid piisavalt leidunud.

Üleüldse on igasuguse võimu legitiimseks tunnistamise küsimus vägagi paindlik. Ei või kindel olla, et ühel ilusal päeval – näiteks siis, kui Vladimir Uljanovi laip mausoleumist välja viiakse – tunnistab Kremli võim kõik bolševike lepingud (seahulgas eestlastele püha Tartu rahuleping kui nende arvates kuritegelik) õigustühisteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles